Harold Hamersma: 'Blind proeven'

Harold Hamersma
Plus Magazine

In wijnland houden we van blindproeverijen. Om de wijn ­‘onzichtbaar’ op de proeftafel te krijgen, kent het profmétier diverse attributen. Er bestaan speciale papieren zakken die de flessen verhullen. Zo ook kokette, fluwelen hoesjes.

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

 Zijn deze niet voorhanden dan voldoet het ­inrollen in aluminiumfolie. Hoewel dan weer de kans bestaat dat het ­determineervermogen van de proefkonijnen enorm toeneemt, omdat ook de vorm van de fles veel kan verklappen. In een karaf overgieten is daarom eveneens een optie. Of het overschenken van alle te proeven wijnen in eenzelfde soort fles. 

Daarbij wordt ­overigens wel aanbevolen om deze handeling buiten het proeversblikveld van de proevers te laten plaatsvinden. Het ook maar éven zien van een hoekje van een etiket, capsule of typografie ‘vertelt’ namelijk al meer dan vijftig jaar proefervaring. Vervolgens is een beproefde methode ook het proeven van wijn uit het zwarte sommelierglas, omdat de wijn daarin zijn kleur niet prijsgeeft. Of het rood, wit of rosé is, blijft onzichtbaar. En het niet kunnen registreren van de kleur van de wijn kan zelfs bij de allergrootste cracks tot opmerkelijke analyses leiden. 

Een treffend voorbeeld: een docent aan de Master of Wine opleiding in Londen (’s werelds meest toonaangevende wijnstudie) die een rode bordeaux voor een witte bourgogne versleet. Maar bestaan er eigenlijk wel wijnkenners? In ieder geval ben ik er nog nooit eentje tegengekomen. Dat veranderde evenmin toen ik Gerard Basset (1957-2019) ontmoette. Deze in Engeland wonende Fransman was wereldkampioen sommelier, Decanter Man of the Year, Master of Wine en eigenaar van TerraVina, een exclusief wijnhotel in Southampton. Met hem heb ik in Lyon eens een blindproeverij gedaan. 

Na een sessie met tien – trouwens wel zeer ­on­alledaagse – wijnen keek hij mij gniffelend aan en zei: “You know ­Harold, it is so comfortable to step out of your comfort zone every now and then: I didn’t recognize any of these wines.” Ik besloot daarna dat ik nog harder moest studeren. Lijkt zo’n studie u ook leuk, dan heb ik drie wijnen die als heerlijk lesmateriaal fungeren, omdat deze onmiskenbaar karakteristiek zijn. Maar slaagt u nou na een keer proeven en ruiken niet, weet dat meedoen belangrijker is dan winnen.

Waar rook is, is riesling  

De Nationale Duitse Druif, de riesling. Puntig, precies en stralend. Kittig wit fruit, granny smith met wat spatje grape­fruit, limoen op een bedje mineralen plus de karakteris­tieke rokerigheid die geen enkele andere druif heeft. 

Stefan Winter 2022, Riesling trocken, Rheinhessen, Duitsland, €9,85 (wit). Les Généreux.

Carmenère doet begère

Kan-niet-missen-carmenère, de nationale troeteldruif van Chili, die al zijn smakelijke karaktertrekjes openbaart. Bramen en cassis in de chocodip, geflankeerd door een kopje sterke ­espresso plus een pepermunt­flikje op het schoteltje ernaast. 

Mr. Wildman 2022, Carmenère, Chili, €7,99 (rood). Eko­plaza; Foodmarqt

Coûte que qoûte cabernet

Hulpdruif in Bordeaux en daar dan tweede, vaak zelfs vaak derde viool spelende cabernet franc mag hier solo en speelt niet vals. Oprechte, olijke knoest. Met bramen plus nog wat van hun blad, een groene paprika, wilde kersen, niet geheel gedroogde laurier en standvastige tannines. Uiterst eigen en karakteristiek. 

La Coucoute 2022, Cabernet Franc, Bordeaux, Frankrijk €9,95 (rood). Wijnkoperij Okhuysen.

Harold Hamersma
Hadewych Veys

 

Harold Hamersma (66) proeft voor zijn wijnkoop-website De Grote Hamersma jaarlijks zo’n 8000 wijnen. Iedere maand selecteert hij voor Plus Magazine een opvallend trio. Ditmaal zijn dat drie wijnen uit Rioja.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.