Harold Hamersma: 'Fris wit'

Harold Hamersma
Plus Magazine

Textbook Loire-sauvignon met een ­ingetogen oude wereld stijl. Is knisperfris met Granny Smith die nipt van haar citroentje terwijl het gras net gemaaid is. Kruisje achter kruisbessen. Een greep uit het grapefruit-aanbod. Genieten maar.

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Door mijn werk speelt het ­leven van mevrouw ­Hamersma en mij zich min of meer in een glasbak af. Weliswaar worden alle ­wijnzendingen afgeleverd in haar kookboek­winkel (tevens het hoofd­kwartier van De Grote Hamersma), maar vaak neem ik toch ook wat huiswerk mee. Een doos met twaalf flessen past precies in het kratje ­voorop mijn fiets.

In het appartementencomplex waar wij sinds kort wonen, zijn ze in de negentien overige appartementen blij met onze komst. De proef­flessen die voor menselijke consumptie geschikt zijn bevonden, zet ik (met een mini-proefbeetje eruit) op onze stoep in de binnentuin. Een appje aan de buren met de tekst ‘Er is weer!’ met de emoji van ‘het wijnglas’ zorgt ervoor dat de flessen een kwartiertje later allemaal zijn verdwenen.

Blije ­gezichten bij de medebewoners in de vorm van de emoji van ‘de duim’. En ook bij ons: het scheelt een loopje naar de glasbak die wij na onze verhuizing pas een paar honderd meter verderop in de straat ­weten. ­Belandt daar dan helemaal niets meer in namens ons? Jazeker. ­Mevrouw ­Hamersma informeert vaak even of er tussen de oogst van die dag toevallig ook nog lekker ‘fris wit’ zit. En wat dat betreft beweegt zij helemaal met de trend mee.

Niet eens al te lang geleden waren we in Nederland nog helemaal in de ban van romige, ronde en mollige witte wijnen, veelal gemaakt van de chardonnaydruif die op eikenhouten vaten had mogen rusten om zo ook nog de geur en smaak van vanille en geroosterde nootjes mee te ­krijgen. Inmiddels echter heeft er een duidelijke verschuiving plaats­gevonden: ons wit moet tegenwoordig verkwikken, verfrissen en de dorst lessen. Kortom, we wensen wit dat zich graag schikt in een aperitief­functie en past bij populaire gerechten die om zuren vragen, zoals salades, sushi en ceviche.

Zodoende heb ik de afgelopen jaren dan ook steeds meer wijnen ingestuurd gekregen die voldoen aan voornoemd ‘daderprofiel’. Heerlijke, sappige, jeugdige, levendige op roestvrijstaal opgevoede sauvignon blancs, verdejos en riesling bijvoorbeeld. Mevrouw Hamersma blij. Nu de lente niet lang meer op zich laat wachten u waarschijnlijk ook. En de glasbak is evenzeer tevreden: die ziet mij dan ook weer eens.

Groen licht 

GV. Dat is niet de afkorting ‘God Vergeten lekker’ maar hij pakt wel lekker uit voor GV, Goed Vier euro. Sappig, rijpe ­appel, perzik, zoete ­grapefruit, een pepertje en lekkere, ­­fris-pittige zuren. 

GV 2022, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Oostenrijk, €4,29. Aldi

Zonder handen

Verdejo met goede zin. En niet eens uit het epicentrum van deze druif, Rueda. Trakteert op een zuurstokje & candyfruit in de smaken frambozen, peer en suikermeloen. Citrus-Napoleonnetje na. Na het drinken van een glas kunt u fietsen op een fiets met één wiel. Hoe? Zie daarvoor het etiket.

Neleman 2022, Verdejo, Valencia, Spanje, €8,99. Neleman

Een heerlijk boek

Textbook Loire-sauvignon met een ­ingetogen oude wereld stijl. Is knisperfris met Granny Smith die nipt van haar citroentje terwijl het gras net gemaaid is. Kruisje achter kruisbessen. Een greep uit het grapefruit-aanbod. Genieten maar.

J. de Villebois 2022, Sauvignon Blanc, Val de Loire, Frankrijk €9,98. Gall & Gall

Harold Hamersma
Hadewych Veys

 

Harold Hamersma (66) proeft voor zijn wijnkoop-website De Grote Hamersma jaarlijks zo’n 8000 wijnen. Iedere maand selecteert hij voor Plus Magazine een opvallend trio. Ditmaal zijn dat drie wijnen uit Rioja.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.