Meester Frank Visser: 'Vuurwapens'

Frank Visser
Plus Magazine

Eind vorig jaar deed de politie een inval in de woning van Mohammed el S. in verband met vermoedelijk illegaal wapenbezit. Nou, die vermoedens werden bewaarheid.

Televisiepersoonlijkheid mr. Frank Visser (72) geeft elke maand een kijkje in de keuken van de rechtspraak.

Aan­getroffen werden: een revolver (Smith & Wesson, .357 Magnum), een pistool (Glock, kaliber 9x19 mm) en een semi-automatisch kogelgeweer (Astra Arms, kaliber .223) met een flinke hoeveelheid bijbehorende munitie. Dat zijn allemaal dodelijke wapens die door criminelen niet alleen worden ingezet bij het beslechten van hun onderlinge ­geschillen, maar ook bij het vermoorden van onschuldige burgers. Kennelijk is het niet zo moeilijk die wapens te ­bemachtigen. Zo bezien is het met het vuurwapenbezit dusdanig gesteld, dat alleen nette mensen nog zonder zitten.Ondanks de in theorie strenge wapenwetgeving bloeit het verboden wapen-bezit als nooit tevoren. 

Terwijl juist criminelen ze niet zouden mogen hebben. Hoe kan dat? Zoals zo vaak schort het aan de handhaving. De politie doet wat ze kan, maar het strafrechtelijk apparaat laat het afweten. In mijn tijd als officier van justitie moest je de blaren op je tong pleiten om illegaal vuurwapen-bezit überhaupt bestraft te krijgen. Een paar weken gevangenisstraf of een boete was de norm. Bij een alcoholcontrole in Amsterdam hoorde ik een agent grappend vragen aan een paar voor hem bekende criminelen: ‘Heren, geen vuurwapens bij u vanavond?’ Waarop ze lachend ‘nee’ riepen. Het werd niet belangrijk genoeg gevonden, waardoor we nu met de ellende zitten. De situatie is gelukkig iets verbeterd, want vooral jongere rechters zien de ­gevaren wel en proberen de strafmaat op te hogen. Maar zij lopen soms aan tegen informele afspraken tussen collega-rechters aan wie zij zich gebonden voelen. Wat wel raar is, want als de wetgever zich op die manier met de strafmaat gaat bemoeien, is het rechtstatelijk huis ­opeens te klein! Terwijl uiteindelijk de wetgever – binnen de grenzen van het internationaal recht – de ruimte bepaalt die de rechter bij de strafmaat krijgt. En niet andersom!

In het geval van Mohammed el S. eiste de officier van justitie 24 maanden ­gevangenisstraf. De rechtbank vond dat te weinig (!) en maakte er 28 maanden van. Dat begint dus eindelijk ergens op te lijken.Maar het is niet genoeg.Verboden vuurwapenbezit moet worden beschouwd als een eerste aanzet richting moord, want voor iets anders dient dat wapentuig niet. Daarop moet naar mijn mening minimaal tien jaar gevangenisstraf staan, en bij daadwerkelijk gebruik minimaal twintig jaar. Dan gaan een hoop mensen voortaan iets langer nadenken, voordat ze met een pistool in de broeksband het uitgaansleven ingaan.

Dat gaan rechters niet uit eigen beweging beslissen. De wetgever moet daarom zijn verantwoordelijkheid nemen.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

meneer visser u hebt groot gelijk het wordt steeds gekker in het uitgaansleven het is toch schandalig dat jonge kinderen tussen de 13 en 16 jaar ook al met wapens en messen door de stad spoken het is gewoon schandalig zelf ben ik bezig met de opleiding criminologie ik hoop de komende twee jaar de opleiding af te ronden kijk altijd met plezier en belangstelling naar u programma wat kunnen mensen toch om vreemde dingen elkaar het leven zuur maken maar het is waar de criminaliteit wordt teeds slechter in de maatschappij strengere straffen zouden inderdaad op zijn plaats zijn succes verder met u colum en programma

Mr. Visser geeft niet alleen een toelichting op een strafzaak, maar bedrijft politiek.
Bovendien is zijn redenering foutief. Niet het bezit is een aanzet tot doodslag of moord. De conclusies deugen derhalve evenmin.
Slordig denken.

Mohammed is natuurlijk ook een oprecht islamiet en deze doden geen mensen, alleen ongelovige honden.

Controleer bij de grenzen net als in Australië iets bij je kom je het land niet in.
Probleem is wel de open grenzen iedereen kan binnen.

Pakkans en Handhaving, daar ontbreekt t aan. Oh ja, en gevangenispersoneel! Want anders komen die criminelen op een wachtlijst!