Bank mag geldautomaat 's nachts sluiten

Banken mogen geldautomaten die buiten staan 's nachts tijdelijk uitschakelen. Daarmee maken ze geen misbruik van haar bevoegdheden.

Dat blijkt uit een niet-bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een bankklant heeft geklaagd dat zijn vrijheid om 24 uur per dag over zijn contant geld te beschikken was beknot omdat de bank geldautomaten aan de straat tussen elf uur 's avonds en zeven uur 's ochtend had uitgeschakeld. De man vindt dit onrechtvaardig en mogelijk zelfs onrechtmatig. Aan de alternatieven die de bank biedt, heeft hij niets. Hij werkt in wisseldiensten en kan niet overdag 'even' langs een geldautomaat. Bovendien weet hij vaak pas op het laatste moment dat hij contant geld nodig heeft.

Plofkraken

De Geschillencommissie vindt dat de bank het beleid voor geldautomaten mag wijzigen, op voorwaarde dat dit redelijk en billijk is. Het uitschakelen van geldautomaten is een reactie op de forse toename van het aantal plofkraken. Deze vorm van criminaliteit vormt een gevaar voor omwonenden van geldautomaten. Bovendien is de maatregel door alle banken genomen na overleg met de ministers van justitie en financiën. Ook is gebleken dat slechts twee procent van de geldopnames 's nachts plaats vindt. Daarnaast is het een tijdelijke maatregel en worden geldautomaten in de buurt van woningen verplaatst. Gezien deze omstandigheden vindt de Geschillencommissie niet dat de bank misbruik heeft gemaakt van haar bevoegdheden.

Bron(nen):