Bankklant moet verlies pinpas meteen melden

Wie zijn bankpas kwijtraakt, moet meteen de bank op de hoogte stellen om de pas te blokkeren. Gebeurt dat niet, dan is de klant zelf verantwoordelijk als er geld van de bankrekening wordt opgenomen.

Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening. Na het afrekenen in een winkel stak een bankklant zijn bankpas in zijn rechter jaszak. Bijna een uur later merkte hij dat de pas weg was. Samen met de beveiliging van de winkel heeft hij naar de pas gezocht, en ruim een uur na de vermissing belde hij de bank. In de tussentijd was ruim 2600 euro van de rekening opgenomen in zeven transacties. De bank vergoedde 250 euro van de schade.

Nalatig

De klant wilde een volledige vergoeding van de schade, maar de bank was daartoe niet bereid. Bij de Geschillencommissie kreeg de bank gelijk. De klant had de vermissing van de pas direct moeten melden bij de bank, meende de commissie. Door hier ruim een uur mee te wachten was de klant nalatig en daardoor hoeft de bank de schade niet voor zijn rekening te nemen. De klant draait zelf voor de schade op.