Checklist: 24 afgekeurde USB-laders

Controleer nu uw eigen oplader

Getty Images

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil het verkopen van 24 opladers met een USB-aansluiting verbieden. De opladers zijn onbetrouwbaar en mogelijk gevaarlijk. Heeft u wel een goede oplader in huis?

USB-opladers, ook wel 'powerbanks' genoemd, worden vaak gebruikt bij het opladen van smartphones en tablets.

41 opladers werden getest op veiligheid en veiligheidsdocumenten. 12 bleken gebreken te vertonen, en mogelijk elektrische schokken of zelfs brand te veroorzaken. 12 andere laders bleken wel veilig, maar niet geleverd met de verplichte technische uitleg. De veiligheid is daarom niet te garanderen.

Goedkoop is duurkoop

Vooral de budget-opladers bleken in de gevarenzone te zitten. De onderdelen van de opladers zijn vaak van minderwaardige kwaliteit. 17 van de 19 goedkoopste opladers zijn afgekeurd.

Zes opladers zijn merkloos. De NVWA heeft een lijst samengesteld met de onderzochte opladers, voorzien van een typenummer. Zo kunnen consumenten eenvoudig controleren of ze een ondeugdelijke oplader in het bezit hebben. Een aantal opladers van Sony, Samsung, Huawei en Nokia is afgekeurd vanwege het ontbreken van documentatie. De USB-laders van Philips, Belkin en Scanpart waren stuk voor stuk wel in orde. De NVWA waarschuwt dat het geen verbod kan opleggen voor webwinkels die zijn gevestigd in het buitenland.

Heeft u een potentieel gevaarlijke oplader in huis? Controleer met deze lijst of uw oplader is goedgekeurd of afgekeurd.

PDF waarin het onderzoek verder wordt toegelicht, of bekijk de winnaar uit de test van de Consumentenbond


 

Auteur