Croissant van de bakker vaak fabrieksproduct

Getty Images

Bakkers maken zelden nog zélf croissants. Het is arbeidsintensief, en klanten betalen vaak meer voor dezelfde fabriekscroissant die ook in de supermarkt ligt. Dat blijkt uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde.

Wat zijn de verschillen tussen een croissant uit de supermarkt die vaak maar 25 cent kost en eentje van de bakker die zo rond de 1,00 euro kost? Eigenlijk is dat er vaak helemaal niet.

Frédéric Roy, die vanuit het Zuid-Franse Nice strijdt voor het behoud van de echte croissant, weet wel hoe je een goede croissant maakt. Er gaat weinig boter in het deeg, wel flink wat suiker. Maar buiten goede grondstoffen is iets heel anders essentieel: een goede croissant kost drie dagen om te produceren. De ene dag wordt het deeg gemaakt, de dag erop vouwt de bakker de boter erin en op de derde dag volgt de ovenprocedure.

Fabriekswerk

De fabriek van Europastry maakt per uur 30.000 croissants. Het gaat er heel efficiënt aan toe. De meeste bakkers, zegt bakker Menno ‘t Hoen, halen hun croissants dan ook gewoon uit de fabriek en bakken ze alleen af. Waarschijnlijk maakt minder dan 1 procent van de bakkers ze zelf. In Frankrijk is een klant trouwens ook niet altijd meer zeker dat de bakker de croissant zelf heeft gebakken, geeft ook Frédéric Roy toe.

Ouderwetse marge

Maar als de croissants eigenlijk bijna allemaal uit de fabriek komen, waar komt dan het verschil in prijs vandaan? Want de inkoopprijs ligt zo rond de 20 cent bij de croissantbakkerij van Europastry. Dat heeft te maken met het verleden.

,,De prijs dateert nog uit de tijd dat ze zelf maakten’’, erkent een anonieme bakker telefonisch aan de Keuringdienst van Waarde. Die is nooit aangepast, ook al maakten de meeste bakkers inmiddels gebruik van fabrieksexpemplaren. ,,Je gaat met je collega's mee’’, zegt hij over de hoge prijzen. ,,Anders kom je niet geloofwaardig over.’’

Bron: AD

Auteur