Derde woningen heeft energielabel A

Getty Images

Nederland telt ruim 1,7 miljoen energiezuinige huizen met energielabel A. Dit is ongeveer 34,5 procent van alle woningen. Lokaal zijn er grote verschillen. De duurzaamste gemeente is Almere. Bijna tweederde, 65,4 procent, van de woningen heeft er energielabel A.

Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabelregistratie van de RVO, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De gemeente met de minste energiezuinige huizen is Leidschendam-Voorburg. Hier heeft 16,1 procent van de huizen energielabel A.

In de provincie Flevoland hebben relatief de meeste huizen een energielabel A: 53 procent. Ook in Utrecht en Gelderland ligt dit percentage hoger dan elders in het land. Limburg moet de grootste inhaalslag maken om te zorgen dat in 2050 alle huizen energielabel A hebben. Op dit moment hebben 27,5 procent van de huizen dit energielabel. Ook Zeeland en Friesland lopen achter op de andere provincies.
Op gemeenteniveau zijn de verschillen groter. Relatief de meeste huizen met energielabel A staan in Almere (Fl 65,4 procent), Lansingerland (ZH 60,8 procent), Pijnacker-Nootdorp (ZH 59,2 procent) Purmerend (NH 55,3 procent) en Harlingen (Fr 54,4 procent).

Gemiddeld heeft een Nederlandse woning energielabel C. Het gemiddelde huis is dus niet extreem energieslurpend, maar ook zeker niet energieneutraal.
 

Auteur