Een maandbedrag van meer dan 600 euro voor energie! Kan dat zomaar?

Getty Images

Duizenden huishoudens krijgen soms torenhoge nieuwe maandbedragen van het (nieuwe) energiebedrijf te horen. Mag dat?

Het gaat onder meer om zo'n 90.000 huishoudens die tot voor kort energie kregen via Welkom Energie. Maar door de sterk gestegen energieprijzen, kreeg dat bedrijf de begroting niet meer rond en ging eind oktober failliet.

Om afsluiting van energie te voorkomen, is de levering overgenomen door Eneco. Maar waar klanten bij Welkom Energie vaak minder dan 1 euro voor een kuub (m3) gas betaalden, ligt het huidige tarief van Eneco volgens RTL Nieuws zo rond de 1,74 euro voor 1m3 gas. Dat betekent soms een verdubbeling van het maandbedrag.

De klanten die hier mee te maken krijgen, kunnen daar ook volgens de Consumentenbond niet zoveel tegen doen. Bij een faillisement van een energieleverancier wijst de Autoriteit Consument en Markt een andere partij aan die de leveringen overneemt, zodat consumenten niet zonder energie komen te zitten. In dit geval is dat dus Eneco en daar zitten klanten dan minimaal één maand aan vast. Daarna (in dit geval vanaf 1 december) kunnen ze weer vergelijken en overstappen. Maar ook in dat geval zullen ze waarschijnlijk meer gaan betalen.

Ineens een hoger termijnbedrag door eigen energiebedrijf, mag dat?

Naast Welkom Energie zitten ook DGB Energie en Enstroga in de problemen. Deze bedrijven zijn niet failliet, maar hebben onlangs wel hun klanten aangeschreven met de mededeling dat ze geen energie kunnen leveren tegen de bestaande tarieven. Ze dringen daarom aan op het oversluiten tegen een hoger tarief. Wie dat weigert zou worden afgesloten. Dit mag niet en hier heeft de Autoriteit Consument en Markt inmiddels tegen opgetreden. Op de website van ACM vindt je meer informatie over je rechten en plichten bij een energieleverancier in zwaar weer, zoals het terugstorten van incasso en het wel of niet terugkrijgen van geld bij de eindafrekening.

Auteur