Hogere prijs alleenstaanden gerechtvaardigd

Als een cruisemaatschappij voor een alleenstaande vakantieganger bijna hetzelfde bedrag rekent als voor een echtpaar, dan is dat het goede recht van die rederij. Een hogere prijs is geen discriminatie op grond van burgerlijke staat.

Dat blijkt uit een oordeel van de Commissie voor de Rechten van de Mens. Een groep vrienden, bestaand uit een echtpaar en twee vriendinnen, wil een cruise boeken bij Holland America Line. Het echtpaar neemt samen een hut, de twee vriendinnen iedere een eigen hut. Holland America Line rekent voor een hut een prijs die is gebaseerd op twee personen. Alleenstaanden betalen hetzelfde en krijgen een kleine korting. De vrouw besluit daarop om niet te boeken, omdat zij het prijsverschil te groot vindt. Zij vindt dit discriminatie en stapt naar de Commissie voor de Rechten van de Mens.

Toegang tot diensten

De Commissie vindt het geen discriminatie. Zowel alleenstaanden als samenreizenden kunnen een tweepersoonshut boeken. De rederij kijkt daarbij niet naar de burgerlijke staat. Ook bij het verlenen van diensten kijkt Holland America Line niet naar de burgerlijke staat. Het is waar dat de hutten aantrekkelijker zijn mensen die met zijn tweeën reizen dan voor alleenreizenden. Maar, gelijke behandeling gaat over toegang tot diensten, niet over de inhoud. Er is geen verplichting dat bedrijven een dienst alleen mogen aanbieden als iedereen er dezelfde prijs voor betaald. Elke combinatie van producten of diensten zal aantrekkelijker zijn voor de ene dan wel voor de andere categorie klanten. Holland America Line mag dus de prijzen hanteren die het nu doet.