Incasso terugboeken: de spelregels

Misverstanden over automatische afschrijvingen

Getty Images

Handig die automatische incasso, vooral omdat u het geld makkelijk kunt terugboeken. Maar niet altijd. Geldenrecht zet de spelregels op een rij.

Betalen via een automatische incasso is enorm populair. Maar liefs 1,27 miljard incassotransacties in 2009 zijn hiervan het bewijs. Het is ook handig: u geeft één keer een machtiging af en de betalingen van uw hypotheek, abonnement of energienota worden automatisch van uw rekening afgeschreven. Geen gedoe met acceptgiro’s die te laat betaald worden of kwijtraken.

Alleen kent niet iedereen de details van automatische incasso’s. Dat kan voor misverstanden zorgen. Zo heeft u bij een automatische incasso het recht om het afgeschreven bedrag binnen 56 dagen zonder opgaaf van redenen door de bank te laten terughalen (storneren). Maar dat geldt niet altijd. Allereerst zijn incasso’s van loterijen een uitzondering. Logisch: anders zou u na een teleurstellende trekking uw geld terug laten boeken.  

Maar ook eenmalige incasso’s vallen niet onder dat herroepingsrecht van 56 dagen. U heeft voor die incasso immers uitdrukkelijk toestemming gegeven. Natuurlijk kunnen onterechte incasso’s wel teruggeroepen worden, bijvoorbeeld als u helemaal geen toestemming gaf.

Dit geldt niet alleen binnen die 56 dagen, maar daarna vanzelfsprekend ook.  Als de incassant geen geldige machtiging kan laten zien aan de bank, krijgt u het afgeboekte geld gewoon terug. Tenminste… als het niet gaat om een incasso door het CJIB. Zij kunnen verkeersboetes na de tweede aanmaning zonder machtiging toch eigenhandig van uw bankrekening afhalen. De bank mag zo’n incasso niet storneren.

Voor een incassomachtiging hoeft u niet altijd te tekenen. Als u telefonisch toestemming geeft moet de organisatie u dit wel schriftelijk bevestigen, maar u hoeft niet te tekenen. In die brief hoort informatie te staan over de geplande boekingsdatum en de terugboekingstermijn.

Auteur