Is een mondelinge offerte ook geldig?

'De prijs ging van 400 euro naar meer dan 900 euro!"

dak repareren
Getty Images

Op mijn garagedak moesten nieuwe houten spanten komen. De kosten zouden ongeveer 400 euro zijn. Tot mijn schrik zat er een rekening in de bus van 960 euro en één cent. Uiteraard heb ik gebeld en ja het speet hem, maar hij had het fout ingeschat. Is een mondelinge offerte ook geldig?

In principe is een mondelinge overeenkomst ook geldig. Maar tegelijkertijd is een mondelinge overeenkomst vrijwel niet te bewijzen. Daarom is een nette, schriftelijke offerte beter.
In uw geval vind ik het verschil tussen de uiteindelijke prijs en de schatting vooraf, erg groot. Wellicht kunnen u en de aannemer elkaar op de helft van de meerprijs ontmoeten.

Mondelinge overeenkomsten zijn overigens aan de orde van de dag. Breng de auto maar naar de garage voor een servicebeurt. Daarvoor wordt  meestal geen schriftelijke offerte opgesteld. Om onvrede over de rekening te voorkomen, laat de garagehouder tussentijds meestal wel weten of het werk duurder uitvalt dan zijn eerdere schatting. Uw aannemer had dat beter ook kunnen doen, dus al tijdens of direct na het werk moeten waarschuwen dat het tegenviel.

Auteur