Laagsteprijsgarantie vaak onzin

Veel winkels schermen met een laagsteprijsgarantie, maar dat is meestal onzin. De garanties kennen te veel beperkingen of voorwaarden. Soms zijn ze zelfs ronduit onwaar.

Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek van deze garanties bij reisorganisaties, elektronicazaken en supermarkten. Maar liefst acht supermarktketens claimen de allergoedkoopste te zijn. Dit klopt niet, want uit de jaarlijkse prijspeiling van de Consumentenbond blijkt dat geen enkele supermarktketen over de hele linie het goedkoopst is. Dat komt mede doordat Hoogvliet, Jumbo en Plus geen landelijke prijzen hanteren.

Vakanties
Bij de laagsteprijsgaranties van grote reisorganisaties blijken veel beperkingen. Zo zijn aanbiedingen uitgesloten. Dat is opmerkelijk want reisaanbieders werken veel met aanbiedingen. Zo bestaat bij Sunweb twee derde van het aanbod uit aanbiedingen. Corendon sluit reizen in vakantieperioden uit. Sunweb doet dat met wintersportreizen en losse vliegtickets.

Aanpassingen
In een reactie op het onderzoek hebben enkele bedrijven wijzigingen toegezegd. Dirk van den Broek en Hoogvliet gaan stoppen met onterechte verwijzingen naar verouderde prijspeilingen. Corendon schrapt het reizen in vakantieperiodes en de aanbiedingen als beperkende voorwaarden. Sunweg stopt helemaal met de laagsteprijsgarantie. Al eerder zijn MediaMarkt, Schiphol en Vliegtickets.nl gestopt met laagsteprijsgarantie, nadat deze loos bleken.