PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Last van de buren? 7 tips: zo gaat u daar slim mee om!

Buren kunnen je ‘t leven aardig zuur maken: ze zetten de muziek te hard of hun boom neemt alle uitzicht weg. Wat is slim? Direct aanbellen? Verhuizen? Of zijn er alternatieven? Wij hebben voor u 7 tips!

Slim: niets doen

Wie dicht op andere mensen woont, bijvoorbeeld in een flatgebouw of rijtjeshuis, moet een zekere mate van overlast op de koop toe nemen. Spring niet meteen bij het eerste teken van de buren uit je vel. Gaat het om geluiden of herrie, dan blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Reading bovendien dat mensen na zo’n twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek).

Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af en probeer ondertussen te ontspannen. Vindt u het na een half uur nóg vervelend, dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen. Zijn de buren verder nette en fatsoenlijke mensen, dan kun je besluiten voor deze keer de ogen of oren te sluiten. Doe oordoppen in en leg niet op elke slak zout, dan zullen ze dat ook niet bij u doen, als u een keertje herrie maakt of bijvoorbeeld uw tuin niet op orde heeft.

Slim: in gesprek gaan

Feesten de buren tot in de late uurtjes of snoeien ze de gezamenlijke heg niet terwijl dat wel de afspraak was? Bel dan niet met een boos hoofd bij ze aan. Verman uzelf en ga er pas heen als u kalm bent. Vertel de buren dan op tactvolle wijze dat u last had van het feest-gedruis of dat u het op prijs stelt als ze de heg snoeien. Breng uw kritiek daarbij zo concreet mogelijk, zegt psycholoog Henk van der Molen in zijn boek ‘Gespreksvoering’. Spreek in de ik-vorm, wees vriendelijk en geef aan wat u graag zou willen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Door jullie feestje gisteravond kon ik pas om 3 uur slapen. Ik vond dat erg vervelend. Ik zou graag afspraken maken voor de volgende keer’. U kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat ze het u op tijd doorgeven als ze een feestje houden of dat ze dit om 1.00 uur afronden.

Slim: scherm u af

Hebt u last van burenoverlast terwijl uw buren niet iets écht raars doen? Probeer uzelf dan af te schermen. Zet bijvoorbeeld bij stankoverlast niet het raam open als de buren net hun vuilnis buiten hebben staan. En wilt u niet dat de buurkinderen op uw oprit spelen, plaats dan een hek. Woont u in een oude etagewoning waarvan de draagvloeren van hout zijn? Dan kunt u last hebben van de hoge hakken van de bovenbuurvrouw of haar blaffende hond. De Nederlandse Stichting ­Geluidshinder raadt in dat geval aan om een verlaagd, vrijhangend plafond aan te brengen. Wie vanaf de zijkant last heeft van burengeluiden, bijvoorbeeld trap­geloop of het doortrekken van de buur-wc, doet er goed aan om de binnenmuren te isoleren.

Niet slim: koekje van eigen deeg

Houdt de overlast aan, dan is het verleidelijk de buren een koekje van eigen deeg te geven: even stampen met de bezem tegen het plafond. Dat is echter geen goed idee. U kiest dan de aanval om het conflict te beslechten. Volgens psycholoog Timothy Leary reageren mensen vaak symmetrisch op elkaar. Oftewel: uw aanvallend gedrag zal ervoor zorgen dat de buren ook in de aanval schieten. Ze zetten de muziek nog harder en dan ben je nog verder van huis. Stelt u zich vriendelijk op, dan is de kans veel groter dat uw buren gaan meewerken.

Slim: zoek medestanders

Valt er met uw buren niet te praten over de overlast? Doen ze gewoon waar ze zelf zin in hebben? Praat dan eens met de andere buren. Hebben zij er ook last van? Daardoor heb je minder het gevoel dat je er alleen voor staat en dat vermindert al veel stress. Samen (of desnoods alleen, als de andere buren niet mee willen) kunt u vervolgens gaan praten met de wijkagent of een klacht indienen bij de woningbouw- coöperatie.

Buurtbemiddeling
In veel gemeenten is er ook buurtbemiddeling, een initiatief van de politie in samenwerking met de woningbouwcoöperaties. Getrainde vrijwilligers treden dan op als bemiddelaar tussen buren om zo samen tot een oplossing te komen voor de overlast. Ruim tweederde van de burenruzies kan op die manier worden opgelost.

Brievenbus
 

Niet slim: brief in de brievenbus doen

Het kan eng zijn om de buren aan te spreken op de overlast die ze veroorzaken, zeker als u ze niet goed kent. Je kunt besluiten om je grieven op papier te zetten en die brief bij de buren in de bus te gooien. Dit is geen goed idee. Een uitspraak in schrift komt vaak veel ongenuanceerder over dan diezelfde uitspraak in gesproken vorm. De toon en manier waarop je iets zegt is namelijk minstens zo belangrijk als wát u zegt, aldus psycholoog Willy Bakers in zijn boek ‘In contact’. Door een glimlach of vriendelijke blik krijgen de buren meer begrip voor uw klacht. Bovendien is bij een brief geen tweegesprek mogelijk. De buren krijgen niet de kans een weerwoord te geven en dat kan zorgen voor frustraties. Kortom, trek de stoute schoenen aan en spreek uw buren persoonlijk aan.

Slim én niet slim: naar de rechter

Bent u de overlast echt zat maar weigert u te verhuizen? Dan kunt u een gerechtelijke procedure starten. De rechter kan de buren een boete opleggen, verplichten om bijvoorbeeld de erfgrens te respecteren of hun huurcontract ontbinden. Ga echter pas naar de rechter als u alles al heeft geprobeerd, inclusief professionele bemiddeling (mediation). Doet u dat niet, dan bestaat de kans dat de rechter u alsnog naar de mediator stuurt, aldus jurist Alex Brenninkmeijer in zijn boek ‘Mediation en verwijzen’. Een rechtszaak zet het conflict met de buren bovendien op scherp: het is nu echt oorlog. Ten slotte: een rechtszaak heeft alleen kans van slagen als u bewijs heeft. Houd daarom een dagboek bij over de overlast (wat doen de buren wanneer en hoe) en zorg waar mogelijk voor filmmateriaal en getuigen.

Bron(nen):
  • Plus Magazine

Reactie toevoegen

55 Comments

Door Sterre (niet gecontroleerd) op vr, 29-9-2017 - 21:33

Ik heb naaste buren die, ja hoe zal ik het zeggen, nog vrij jong zijn in doen en laten. Kind wordt altijd weggebracht als papa en mama IEDER WEEKEND een feestje houden. Slim, zou je zeggen, maar wij kunnen ons kind niet wegbrengen en daar denken / houden ze dan ook geen rekening mee: tot laat de muziek hard, stankoverlast omdat ze te lui zijn om hun vuilnis op te ruimen (en dus alles bewaren in de achtertuin) en hard schreeuwen. Daarnaast, de tuin niet bij houden (a la) maar goed, wil je ooit je huis nog verkopen... ik vrees dat zij het straatbeeld drastisch verloederen. Ik heb er wel eens wat van gezegd / gevraagd om verandering maar lijkt wel alsof deze jonge mensen het probleem niet willen zien. Vooral ikke, ikke, ikke. Jammer eigenlijk dat gemeentes geen richtlijnen geven voor hoe je tuin bij te houden redelijkerwijs. Of juist over muziek, elk weekend tot 23.00 mag maar als het elke keer is... Tsja.

Door Simone P (niet gecontroleerd) op do, 28-9-2017 - 00:11

Ja zeg jullie planten de tips allemaal neer in het voordeel van de veroorzaker.
In een huurhuis ga ik echt de boel niet isoleren omdat mijn bovenburen op hakken lopen en omdat ze de muziek te hard hebben vele uren achter elkaar.
Als woningbouw moet je je verantwoording nemen en als blijkt dat de mensen die boven iemand wonen echt overlast qua geluid maken dan moet je concluderen dat sommige mensen niet geschikt zijn om boven een ander te wonen.
Maar vertel dat een woningbouw eens .
Nee die schuiven het af op buurtbemiddeling.
Getrainde vrijwilligers die er wel even voor zorgen dat het weer beter gaat.
En de politie die blijft in de auto zitten raampje open Ow we horen niets en ze rijden verder.
Kortom als veroorzaker van geluidsoverlast en niet luisterend naar buren win je blijkbaar altijd.

Door rebecca monique (niet gecontroleerd) op za, 23-9-2017 - 16:53

hoi, heb je echt een legitieme en dringende lening nodig om rekeningen te betalen, duidelijke schulden te kopen, een nieuwe auto of huis kopen, of zelfs een nieuw bedrijf opstarten ??? dan adviseer ik u helemaal om schandalige kredietverstrekkers te vermijden en onmiddellijk contact op te nemen met het kredietverleningsbedrijf, een legitieme en overheidslicente kredietinstelling die u kunt vertrouwen! zij baseren hun inspanningen op het financieel inzetten van het grote publiek in alle opzichten, hun diensten zijn zeer snel, duidelijk, scherp en uitgebreid en zij geven zakelijke leningen, persoonlijke leningen en auto leningen binnen het bereik van € 5.000 tot € 100.000.000 met een rentepercentage zo laag als 3%. Ik heb nog nooit online een lening gehad , Ik werd geweigerd door andere banken omdat mijn credit score laag was, tot ik informatie kreeg over dit leningfirma, dat zelfs niet eens een schat over je credit score geeft. Ik heb net een lening van € 95.000,00 van dit leningbedrijf gisteren ontvangen, dat over 12 uur na goedkeuring en herkomst volledig op mijn rekening werd overgemaakt.
Als u serieus behoefte heeft aan een soort lening, adviseer ik u volledig om dit bedrijf nu via e-mail te contacteren (instantcredit@yahoo.com) en wees er zeker van dat u uw vereiste leningbedrag volledig wordt toegekend.

Door jimmy (niet gecontroleerd) op do, 21-9-2017 - 10:55

Handige oplossing. met de honkbal knuppel aan de deur gaan en even flink uithalen! probleem opgelost ! zo gaat dat. Waarom moeilijk doen als het makkelijk ken. nadeel is als jij een huur huis hebt en hun een koop huis. heb jij geen poot om op te staan. Dan maar de recht in je eigen hand nemen.

Door Bij. (niet gecontroleerd) op zo, 27-8-2017 - 11:57

Volledige mee eens, Nederlanders wordt wakker! psycholoog Henk van der Molen slaat de bal helemaal mis.

Door André (niet gecontroleerd) op zo, 27-8-2017 - 11:25

Een aanvulling op mijn vorige schrijven.
Waarom moeten de mensen die overlast ervaren hun huis op alle manieren isoleren
wat immens veel geld kost (pak de veroorzakers keihard aan)? Nederland gaat naar de knoppen door alles maar als accepteren wat andere fout doen (lijkt de tweede kamer wel(softie gedrag)). Waarom passen de veroorzakers zich niet aan zoals we met elkaar behoren om te gaan? Psycholoog Henk van der Molen heeft teveel uit boeken gehaald en weet niet waar hij over praat, zeker als je niet of nooit met overlast te maken hebt gehad en lekker vrijstaand woont. Deze mensen weten niet waarover ze praten, veel geld verdienen met slap geouwehoer en de schuld bij de klager leggen!

Door André (niet gecontroleerd) op zo, 27-8-2017 - 11:13

psycholoog Henk van der Molen woont gast in een vrijstaand huis, dus kan niet begrijpen hoe het er toe gaat in appartementen of rijtjeshuizen !
Ik heb een chinese buurman (gast in dit land) die studeert opera en gaat bijna elke dag (ochtend en avond) wel een paar uur oefenen! De harde stem klinkt overal door het huis heen. Heb hem hierover meerdere keren over aangesproken (helaas spreekt hij Engels), en zegt steeds dat hij het in de gaten zal houden en niet meer in de avond zou zingen! Maar helaas we zijn al twee jaar hierover met hem bezig, maar hij vervalt steeds weer in het oude ! Dat getuigt gewoon van asociaal gedrag! Mensen gunnen overige bewoners niet hun rust en leven er zelf maar op los. Respect waar steeds over gesproken wordt is tegenwoordig ver te zoeken! Hoe was het spreekwoord ook al weer.......... Ieder voor zich en God voor ons alle ! Leven in huis met trompetten, gitaren, zang oefeningen en overige muzikale dingen moet je op school of buitenhuis uitvoeren. Een huis is om in te wonen en niet om andere tot overlast te zijn!

Door Mandy (niet gecontroleerd) op do, 3-8-2017 - 11:03

Bovenstaande tips werken soms, maar helaas niet altijd. Ik heb het zo opgelost. Meisje van 8 en jongetje van 6 maakten hoop herrie. Vooral omdat de ouders een grote trampoline in de tuin hadden geplaatst. Heel dat dag schreeuwen en gillen, ik werd er gek van. Terwijl het zogenaamd keurige mensen waren. Ten einde raad zette ik daarom zelf wat muziek op in de tuin. Niet te hard, maar de kinderen konden het net horen. Het was muziek dat ik van internet haalde: Nederlandstalig en met veel "vieze woorden". Twee nummers, die ik continu liet herhalen. Met een lekker pakkend wijsje. Bijvoorbeeld "bier en tieten". Het duurde niet lang totdat het meisje begon mee te zingen ("bier en tieten la la la la laaa!") en het jongetje ook af en toe een paar woordjes meedeed. Eindelijk werd de boodschap begrepen. Het volume van de kinderen werd, op aanmanen van hun ouders, een stuk zachter. Na twee jaren was de ellende eindelijk voorbij.

Door vinja (niet gecontroleerd) op za, 29-7-2017 - 23:01

ik woon onder in een duplex met houten plafond, nu gelukkig geïsoleerd maar ik heb van half 7 tot soms wel 11 uur last van mijn bovenbuuren. ze zijn buitenlands dus er is een taal barrière. de kinderen rennen schreeuwen en huilen de hele dag. en de vader schreeuwt weer naar de kinderen. praten helpt niet, want dan ben ik de racist om een of andere reden. ook staat de gezamelijke deur altijd open waardoor het in de winter ijskoud is bij mij. en de ene keer dat ik uit boosheid de deur dicht sloeg kwam hij me achterna de straat op. ik weet me geen raad. en de woonstichting kan alleen een gesprek regelen wat ik al lang niet meer durf. dit is een probleem wat alle huurders voormij ook al hadden. wat nu?

Door Peet (niet gecontroleerd) op ma, 5-6-2017 - 18:22

Je hebt ook van die buren die niets te doen hebben! Daarnaast hebben mijn man en ik een probleem. Mijn man praat altijd hard, is zó opgevoed, doet moeder ook. Hij snapt heel veel niet en begint gelijk te blaffen, ook al maak ik op dat moment en lieve opmerking. Ik heb nu eindelijk na jaren bereikt dat hij zich wil laten diagnostiseren op een vorm van autisme. Er is bijna niet mee te leven. Maar toch is er genoeg om voor te gaan. Alleen, als hij zo hard tegen me te keer gaat, deins ik niet terug en kom op voor mezelf. Zelfs in de achtertuin voelt hij er geen drempel voor. Lastig voor de buren. Maar tot op heden voel ik mij slachtoffer van de hele situatie en de buren denken dat het zielig is voor hem. Ze zien aan hem dat niet alles normaal is. Ze gaan mij ná zitten doen, kletsen bij de poort met hem en laten mij links liggen! Ik probeer al zo lang mijn man te helpen en daarmee ons huwelijk, maar als ik er nu ook nog lastige buren bij krijg...volgens mij kan ik best met hen gaan praten over mijn gevoel en hoe alles werkelijk zit, maar het verbaast mij niets als ze na een tijdje weer gewoon verder gaan. Gaat dit wel over mij en mijn man? Dat is zo'n​ vervelende vraag. Waarom fixeren ze zich sowieso op mij. Iets uit het verleden misschien... Dan heeft het wel zin om te praten met ze wellicht! Ik weet het eventjes niet... heeft er iemand ideeën of tips? Ze zijn zo enorm welkom! Dankjulliewel alvast hoor!