PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Last van de buren? 7 tips: zo gaat u daar slim mee om!

Buren kunnen je ‘t leven aardig zuur maken: ze zetten de muziek te hard of hun boom neemt alle uitzicht weg. Wat is slim? Direct aanbellen? Verhuizen? Of zijn er alternatieven? Wij hebben voor u 7 tips!

Slim: niets doen

Wie dicht op andere mensen woont, bijvoorbeeld in een flatgebouw of rijtjeshuis, moet een zekere mate van overlast op de koop toe nemen. Spring niet meteen bij het eerste teken van de buren uit je vel. Gaat het om geluiden of herrie, dan blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Reading bovendien dat mensen na zo’n twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek).

Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af en probeer ondertussen te ontspannen. Vindt u het na een half uur nóg vervelend, dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen. Zijn de buren verder nette en fatsoenlijke mensen, dan kun je besluiten voor deze keer de ogen of oren te sluiten. Doe oordoppen in en leg niet op elke slak zout, dan zullen ze dat ook niet bij u doen, als u een keertje herrie maakt of bijvoorbeeld uw tuin niet op orde heeft.

Slim: in gesprek gaan

Feesten de buren tot in de late uurtjes of snoeien ze de gezamenlijke heg niet terwijl dat wel de afspraak was? Bel dan niet met een boos hoofd bij ze aan. Verman uzelf en ga er pas heen als u kalm bent. Vertel de buren dan op tactvolle wijze dat u last had van het feest-gedruis of dat u het op prijs stelt als ze de heg snoeien. Breng uw kritiek daarbij zo concreet mogelijk, zegt psycholoog Henk van der Molen in zijn boek ‘Gespreksvoering’. Spreek in de ik-vorm, wees vriendelijk en geef aan wat u graag zou willen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Door jullie feestje gisteravond kon ik pas om 3 uur slapen. Ik vond dat erg vervelend. Ik zou graag afspraken maken voor de volgende keer’. U kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat ze het u op tijd doorgeven als ze een feestje houden of dat ze dit om 1.00 uur afronden.

Slim: scherm u af

Hebt u last van burenoverlast terwijl uw buren niet iets écht raars doen? Probeer uzelf dan af te schermen. Zet bijvoorbeeld bij stankoverlast niet het raam open als de buren net hun vuilnis buiten hebben staan. En wilt u niet dat de buurkinderen op uw oprit spelen, plaats dan een hek. Woont u in een oude etagewoning waarvan de draagvloeren van hout zijn? Dan kunt u last hebben van de hoge hakken van de bovenbuurvrouw of haar blaffende hond. De Nederlandse Stichting ­Geluidshinder raadt in dat geval aan om een verlaagd, vrijhangend plafond aan te brengen. Wie vanaf de zijkant last heeft van burengeluiden, bijvoorbeeld trap­geloop of het doortrekken van de buur-wc, doet er goed aan om de binnenmuren te isoleren.

Niet slim: koekje van eigen deeg

Houdt de overlast aan, dan is het verleidelijk de buren een koekje van eigen deeg te geven: even stampen met de bezem tegen het plafond. Dat is echter geen goed idee. U kiest dan de aanval om het conflict te beslechten. Volgens psycholoog Timothy Leary reageren mensen vaak symmetrisch op elkaar. Oftewel: uw aanvallend gedrag zal ervoor zorgen dat de buren ook in de aanval schieten. Ze zetten de muziek nog harder en dan ben je nog verder van huis. Stelt u zich vriendelijk op, dan is de kans veel groter dat uw buren gaan meewerken.

Slim: zoek medestanders

Valt er met uw buren niet te praten over de overlast? Doen ze gewoon waar ze zelf zin in hebben? Praat dan eens met de andere buren. Hebben zij er ook last van? Daardoor heb je minder het gevoel dat je er alleen voor staat en dat vermindert al veel stress. Samen (of desnoods alleen, als de andere buren niet mee willen) kunt u vervolgens gaan praten met de wijkagent of een klacht indienen bij de woningbouw- coöperatie.

Buurtbemiddeling
In veel gemeenten is er ook buurtbemiddeling, een initiatief van de politie in samenwerking met de woningbouwcoöperaties. Getrainde vrijwilligers treden dan op als bemiddelaar tussen buren om zo samen tot een oplossing te komen voor de overlast. Ruim tweederde van de burenruzies kan op die manier worden opgelost.

Brievenbus
 

Niet slim: brief in de brievenbus doen

Het kan eng zijn om de buren aan te spreken op de overlast die ze veroorzaken, zeker als u ze niet goed kent. Je kunt besluiten om je grieven op papier te zetten en die brief bij de buren in de bus te gooien. Dit is geen goed idee. Een uitspraak in schrift komt vaak veel ongenuanceerder over dan diezelfde uitspraak in gesproken vorm. De toon en manier waarop je iets zegt is namelijk minstens zo belangrijk als wát u zegt, aldus psycholoog Willy Bakers in zijn boek ‘In contact’. Door een glimlach of vriendelijke blik krijgen de buren meer begrip voor uw klacht. Bovendien is bij een brief geen tweegesprek mogelijk. De buren krijgen niet de kans een weerwoord te geven en dat kan zorgen voor frustraties. Kortom, trek de stoute schoenen aan en spreek uw buren persoonlijk aan.

Slim én niet slim: naar de rechter

Bent u de overlast echt zat maar weigert u te verhuizen? Dan kunt u een gerechtelijke procedure starten. De rechter kan de buren een boete opleggen, verplichten om bijvoorbeeld de erfgrens te respecteren of hun huurcontract ontbinden. Ga echter pas naar de rechter als u alles al heeft geprobeerd, inclusief professionele bemiddeling (mediation). Doet u dat niet, dan bestaat de kans dat de rechter u alsnog naar de mediator stuurt, aldus jurist Alex Brenninkmeijer in zijn boek ‘Mediation en verwijzen’. Een rechtszaak zet het conflict met de buren bovendien op scherp: het is nu echt oorlog. Ten slotte: een rechtszaak heeft alleen kans van slagen als u bewijs heeft. Houd daarom een dagboek bij over de overlast (wat doen de buren wanneer en hoe) en zorg waar mogelijk voor filmmateriaal en getuigen.

Bron(nen):
  • Plus Magazine

Reactie toevoegen

30 Comments

Door Horendol (niet gecontroleerd) op za, 18-2-2017 - 16:41

Bijna 25 jaar in hetzelfde rijtjeshuis hier, 20 jaar vrijwel nooit iets gehoord, tot de oude buren verhuisden en er een nieuw gezinnetje kwam. Dag in dag uit gebonk, gestommel, gepraat, enzovoorts. Geluidsoverlast is iets om horendol van te worden, en dan heb je het hier nog over vriendelijke mensen die echt rekening houden met de gehorigheid en bijv. muziek niet meer zo hard zetten. Nederlandse betonwoningen zijn slecht geïsoleerd. Je zou bijna in de schuur gaan wonen. Lekker vrijstaand.

Door Anonym (niet gecontroleerd) op di, 20-12-2016 - 10:41

Ik heb te erg last van misdadigheid van buren die een dubbele identiteit hebben vanwege hun misdadige verleden, maar door hun wangedrag valt het toch op dat ze fout bezig waren in hun verleden. Het is ook te erg om dupe te zijn van je buren. In mijn brieven bus wordt de post open en dicht gemaakt en gif gepoederd in de post, bij afwezigheid sluipen ze in en spioneren in al mijn paperassen. Als ik belangrijke werkstukken heb maken ze copieen en verkopen zonder te vragen, waardoor je eigen primeur telkens misloopt als je niet uitkijkt.
Ook het belletje trekken om te treiteren door die buurman is niet te tolereren.
In het trap portaal is ook te vaak lawaai door gebler en stook gedrag.
Ik zal gaan verhuizen en in alle opzichten een betere lokatie vinden voor mijn wonen en werken.

Door Lydia (niet gecontroleerd) op wo, 16-11-2016 - 11:40

Woon in een dubbele etagewoning, gekocht. De nieuwe buren hebben 3 kinderen waarvan de oudste en waarschijnlijk die erna nogal verzot zijn op voetballen, dat doen ze als het even meezit de hele dag, tegen de muren en over de laminaatvloeren, met hoop doffe dreunen en gebonk, daarbij zijn ze niet bepaald zachtjes. Elke ochtend om 7 uur worden we wakker van hun gekwaak en geren over de laminaatvloer. Wij zijn gepensioneerd, dus wij hoeven helemaal niet wakker te worden om die tijd.
Kortom je krijgt het gevoel dat ze ieder 50 kilo wegen en alleen maar voorover vallen i.p.v. normaal lopen.
Weet niet wat ik eraan moet doen. Mijn brul af en toe of ze op willen houden helpt niet erg.
Help

Door lily (niet gecontroleerd) op ma, 26-9-2016 - 16:25

Politie helpt je alleen wanneer ze dit zelf willen, met wet of zonder wet. Politie kan zelfs te ver gaan naar mensen toe die er niks mee te maken hebben, labels op mensen zetten

Door Dagmar (niet gecontroleerd) op ma, 22-8-2016 - 22:26

Alle tips hebben wij opgevolgd t/m beveiligscamera's aan toe. Zelfs een zgn.vaststellingsovereenkomst m.b.t. hoogte schutting is opgesteld en door iedereen ondertekend; wij hebben de afspraken nageleefd, de buren hebben de afspraken met voeten getreden. Na 14(!) jaar is het inmiddels zo ver dat we uitsluitend binnen de 4 muren van ons huis nog enige bewegingsvrijheid hebben. Niks back-up van wijkagent, sterker nog de Politie legt meer en meer beperkingen aan ons op (die we dus ook maar weer opvolgen) en dreigt met arrestatie als we deze regels niet opvolgen. € 11.000 schade t.g.v. rook- en roet afkomstig van de buren wordt afgedaan met; "moet kunnen de buitenhaard (met 25°) stoken" en de gevolgen ja, die moet u zelf maar claimen bij uw verzekeraar". En 10 dagen later is het weer raak. Tel daarbij vernielingen aan auto, tuin en erfafscheiding op: emmertje loopt over. Ten einde de vernielingen aan tuin en erfafscheiding tegen te gaan hebben we kunststof anti-klim strips aan de binnenzijde van de tuin geplaatst. En raadt u eens: Handhaving op de stoep, buren hebben melding gemaakt want de kinderen lopen gevaar. Sorry, maar die strips zitten ín onze tuin en niet aan de buitenzijde. O.i. dus niets aan de hand maar dat vindt Handhaving niet. Een wettelijke grondslag konden ze niet aangeven; kinderen lopen gevaar dus verwijderen. Neen, kinderen moet je opvoeden en leren dat ze niet in de tuin van de buren mogen komen.

Door martijn (niet gecontroleerd) op vr, 22-7-2016 - 19:16

Het kan bijzonder hinderlijk zijn als een hond constant blaft. Daar kunt u mischien even een dagje training aan spenderen. Kinderen maken inderdaad lawaai maar dit heeft ook met opvoeding te maken. U vermeld er niet bij of de andere buurtbewoners ook vonden of U moet verhuizen,als dit het geval is dan kunt U de fout denk ik bij U zelf zoeken. Inderdaad had het beter geweest om het met U te bespreken maar gegeven uw reactie 'lkkr en achterbaks etc.' Lijkt U niet echt open te staan voor een dergelijk gesprek. Of de hinder die U mogelijk veroorzaakt is van dien aard dat uw buren geen vertrouwen hebben in een vruchtbaar gesprek.
Als jij nooit last van geluidsoverlast hebt in een lawaaierige omgeving dan is het hoogstwaarschijnlijk dat jij de veroorzaker bent

Door Spiegoloog (niet gecontroleerd) op za, 18-6-2016 - 01:21

In de praktijk zijn de mensen die je uit je nest houden niet het type mensen waar je een goed gesprek mee gaat voeren. Immers als je dergelijke mate's van fatsoen bezit gooi je überhaupt niet je stereo open op een manier dat bij je buren de pleister van het plafond lazert, zeker niet als het voor veel mensen bedtijd wordt.

Het heeft dan absoluut geen zin om de brave rakker uit te hangen en lief te gaan vragen of het wat minder kan. Nooit. Dat werkt alleen als je fatsoenlijke buren hebt die oprecht geen idee hebben van geluidslekkage. Met een beetje mensenkennis kan je dat onderscheid wel maken zonder aan te bellen.
Je hebt gewoon mensen die bewust asociaal zijn, die spreken doorgaans maar één taal. Die moet je ook als zodanig behandelen.

Door Herman (niet gecontroleerd) op zo, 5-6-2016 - 22:42

Alles wat ze hier schrijven ziet er wel heel erg mooi uit alleen in de praktijk is het even net iets anders. Wat mij heel erg opvalt is dat heel erg veel mensen heel erg asociaal geworden zijn en het alleen nog maar erger schijnt te worden. Ik kan helaas niet oordelen hoe dat er in Nederland aan toe gaat want ik woon in Belgie en nee ben geen Nederlander maar mijn zus is dat wel.

Vroeger en dan praat ik over minder dan 20 j gelden zag ik niemand over het voetpad rijden met de Fiets anno 2016 zie ik helaas niet anders het is dagelijkse kost geworden jongeren en veel ouderen rijden dood leuk op het voetpad en als je hen daar over aanspreekt dat proberen er zich uit te lullen en dan komen ze vaak zelf tot de ontdekking dat ze zich vast zitten te praten. Het is gewoon niet te vatten.

Het zelfde met mijn naaste buren alles wat ik doe daar hebben mijn buren problemen mee en kunnen ze niet verdragen. Ze hebben zelfs geprobeerd om me verplicht te laten opsluiten althans dat dreigde ze me wijs te maken en ze wilde ook voor nog andere zaken klacht indienen. Me gewoon bang maken maar wat ze dan wel leuk schijnen te vinden is me beledigen met uiterlijke kenmerken. Maar oh wee als ik ze dan van het zelfde laken een broek geef dan is de wereld plots te klein en dan lopen ze zoals een hond die bang is en weg loopt met zijn staart tussen de poten wel dat doen zij dan ook.

In het Vlaams zeggen wij dan " die is een vijs kwijt " vertaald : " die is een schroef kwijt " maw die is niet normaal.

Een voorbeeldje ik werd bv door mijn buren er vals van beschuldigd dat ik een muziek instrument gestolen had van hun zoon. Daarvoor kreeg ik als dank de Politie op men dak die men hele huis liep te doorzoeken naar iets wat er gewoon nooit geweest is.

En ik werd ook vals beschuldigd dat ornamenten (= muur versiering) had gestolen terwijl enkele tijd alles weer terug aan de muur ging waaruit ik alleen kan besluiten dat er opzet in het spel is. Want je als je een stok hebt maar een geen hond hebt om hard op te slaan dan moet je iets uit de mouw schudden snap je wat ik wil zeggen ?

Wel dat zij de men naaste buren waar ik naast moet leven en dan zou je wel eens voor minder er aan onder door gaan en ziek worden zoals ik heb gehad. Gelukkig ben ik daar nu over en nu voel ik me sterk staan en laat me niet meer over me heen lopen maar de wonden blijven en de problemen zijn ermee ook nog niet opgelost.

Verhuizen is niet aan de orde want dat gaat niet hier wens ik verder wegen privé redenen niet verder op in te gaan.

Dus wat op papier hier staat geschreven zijn hele mooie woorden , alleen er klopt niks van in de dagelijkse realiteit dus is wel totaal anders. En zeker als we als mensen elkaar naar het leven staan. Zo is het toch of niet ?

Het spreekwoord zegt je bent altijd met 2 om een kindje te maken maar ook altijd met 2 om ruzie te maken. Das een na denkertje maw door denker.

We hebben allemaal schuld ik zelf ook soms willen we dat van ons zelf vaak niet eens zien. Denk daar maar eens dieper over na ?

Mvg Herman (Oost Vlaanderen , Belgie)

Door truus (niet gecontroleerd) op do, 21-4-2016 - 15:58

Vraag mij af in dit wie er zwakzinnig is.

Overlast is natuurlijk erg vervelend, maar om dan maar de ramen in te gooien, gaat helemaal nergens over.

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 28-3-2016 - 10:08

1) gewenning van 65dB is niet waar ... dit geldt alleen voor "zoem" geluiden. Waar de frequentie van de geluid opvolgingen hoog genoeg is om als één geluid te laten klinken.

2) De stelling van oordopjes is net zulke nonsense als verzoeken luiers te dragen als buur voorkomt dat u gebruik kan maken van uw WC.

3) De psycholoog die dit heeft opgesteld heeft dezelfde interesse in mensen als diegene die mij vertelde: "Waarom pleeg je geen zelfmoord? Denk je soms dat de wereld ophoudt zonder u?"

4) Ooit gedacht aan tips om zulke situaties te voorkomen? Zoals, geluidsapparatuur is maar één deel van de kosten, bijbehorende geluidsisolatie zijn de andere kosten. Die tweede kosten behoren nooit op rekening van de buren te komen.
Dat is zoiets als U een auto en parkeren in de woonkamer van de buren, omdat dat netjes opruimt bij U.