PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Last van de buren? 7 tips: zo gaat u daar slim mee om!

Buren kunnen je ‘t leven aardig zuur maken: ze zetten de muziek te hard of hun boom neemt alle uitzicht weg. Wat is slim? Direct aanbellen? Verhuizen? Of zijn er alternatieven? Wij hebben voor u 7 tips!

Slim: niets doen

Wie dicht op andere mensen woont, bijvoorbeeld in een flatgebouw of rijtjeshuis, moet een zekere mate van overlast op de koop toe nemen. Spring niet meteen bij het eerste teken van de buren uit je vel. Gaat het om geluiden of herrie, dan blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Reading bovendien dat mensen na zo’n twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek).

Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af en probeer ondertussen te ontspannen. Vindt u het na een half uur nóg vervelend, dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen. Zijn de buren verder nette en fatsoenlijke mensen, dan kun je besluiten voor deze keer de ogen of oren te sluiten. Doe oordoppen in en leg niet op elke slak zout, dan zullen ze dat ook niet bij u doen, als u een keertje herrie maakt of bijvoorbeeld uw tuin niet op orde heeft.

Slim: in gesprek gaan

Feesten de buren tot in de late uurtjes of snoeien ze de gezamenlijke heg niet terwijl dat wel de afspraak was? Bel dan niet met een boos hoofd bij ze aan. Verman uzelf en ga er pas heen als u kalm bent. Vertel de buren dan op tactvolle wijze dat u last had van het feest-gedruis of dat u het op prijs stelt als ze de heg snoeien. Breng uw kritiek daarbij zo concreet mogelijk, zegt psycholoog Henk van der Molen in zijn boek ‘Gespreksvoering’. Spreek in de ik-vorm, wees vriendelijk en geef aan wat u graag zou willen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Door jullie feestje gisteravond kon ik pas om 3 uur slapen. Ik vond dat erg vervelend. Ik zou graag afspraken maken voor de volgende keer’. U kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat ze het u op tijd doorgeven als ze een feestje houden of dat ze dit om 1.00 uur afronden.

Slim: scherm u af

Hebt u last van burenoverlast terwijl uw buren niet iets écht raars doen? Probeer uzelf dan af te schermen. Zet bijvoorbeeld bij stankoverlast niet het raam open als de buren net hun vuilnis buiten hebben staan. En wilt u niet dat de buurkinderen op uw oprit spelen, plaats dan een hek. Woont u in een oude etagewoning waarvan de draagvloeren van hout zijn? Dan kunt u last hebben van de hoge hakken van de bovenbuurvrouw of haar blaffende hond. De Nederlandse Stichting ­Geluidshinder raadt in dat geval aan om een verlaagd, vrijhangend plafond aan te brengen. Wie vanaf de zijkant last heeft van burengeluiden, bijvoorbeeld trap­geloop of het doortrekken van de buur-wc, doet er goed aan om de binnenmuren te isoleren.

Niet slim: koekje van eigen deeg

Houdt de overlast aan, dan is het verleidelijk de buren een koekje van eigen deeg te geven: even stampen met de bezem tegen het plafond. Dat is echter geen goed idee. U kiest dan de aanval om het conflict te beslechten. Volgens psycholoog Timothy Leary reageren mensen vaak symmetrisch op elkaar. Oftewel: uw aanvallend gedrag zal ervoor zorgen dat de buren ook in de aanval schieten. Ze zetten de muziek nog harder en dan ben je nog verder van huis. Stelt u zich vriendelijk op, dan is de kans veel groter dat uw buren gaan meewerken.

Slim: zoek medestanders

Valt er met uw buren niet te praten over de overlast? Doen ze gewoon waar ze zelf zin in hebben? Praat dan eens met de andere buren. Hebben zij er ook last van? Daardoor heb je minder het gevoel dat je er alleen voor staat en dat vermindert al veel stress. Samen (of desnoods alleen, als de andere buren niet mee willen) kunt u vervolgens gaan praten met de wijkagent of een klacht indienen bij de woningbouw- coöperatie.

Buurtbemiddeling
In veel gemeenten is er ook buurtbemiddeling, een initiatief van de politie in samenwerking met de woningbouwcoöperaties. Getrainde vrijwilligers treden dan op als bemiddelaar tussen buren om zo samen tot een oplossing te komen voor de overlast. Ruim tweederde van de burenruzies kan op die manier worden opgelost.

Brievenbus
 

Niet slim: brief in de brievenbus doen

Het kan eng zijn om de buren aan te spreken op de overlast die ze veroorzaken, zeker als u ze niet goed kent. Je kunt besluiten om je grieven op papier te zetten en die brief bij de buren in de bus te gooien. Dit is geen goed idee. Een uitspraak in schrift komt vaak veel ongenuanceerder over dan diezelfde uitspraak in gesproken vorm. De toon en manier waarop je iets zegt is namelijk minstens zo belangrijk als wát u zegt, aldus psycholoog Willy Bakers in zijn boek ‘In contact’. Door een glimlach of vriendelijke blik krijgen de buren meer begrip voor uw klacht. Bovendien is bij een brief geen tweegesprek mogelijk. De buren krijgen niet de kans een weerwoord te geven en dat kan zorgen voor frustraties. Kortom, trek de stoute schoenen aan en spreek uw buren persoonlijk aan.

Slim én niet slim: naar de rechter

Bent u de overlast echt zat maar weigert u te verhuizen? Dan kunt u een gerechtelijke procedure starten. De rechter kan de buren een boete opleggen, verplichten om bijvoorbeeld de erfgrens te respecteren of hun huurcontract ontbinden. Ga echter pas naar de rechter als u alles al heeft geprobeerd, inclusief professionele bemiddeling (mediation). Doet u dat niet, dan bestaat de kans dat de rechter u alsnog naar de mediator stuurt, aldus jurist Alex Brenninkmeijer in zijn boek ‘Mediation en verwijzen’. Een rechtszaak zet het conflict met de buren bovendien op scherp: het is nu echt oorlog. Ten slotte: een rechtszaak heeft alleen kans van slagen als u bewijs heeft. Houd daarom een dagboek bij over de overlast (wat doen de buren wanneer en hoe) en zorg waar mogelijk voor filmmateriaal en getuigen.

Bron(nen):
  • Plus Magazine

Reactie toevoegen

46 Comments

Door Peet (niet gecontroleerd) op ma, 5-6-2017 - 18:22

Je hebt ook van die buren die niets te doen hebben! Daarnaast hebben mijn man en ik een probleem. Mijn man praat altijd hard, is zó opgevoed, doet moeder ook. Hij snapt heel veel niet en begint gelijk te blaffen, ook al maak ik op dat moment en lieve opmerking. Ik heb nu eindelijk na jaren bereikt dat hij zich wil laten diagnostiseren op een vorm van autisme. Er is bijna niet mee te leven. Maar toch is er genoeg om voor te gaan. Alleen, als hij zo hard tegen me te keer gaat, deins ik niet terug en kom op voor mezelf. Zelfs in de achtertuin voelt hij er geen drempel voor. Lastig voor de buren. Maar tot op heden voel ik mij slachtoffer van de hele situatie en de buren denken dat het zielig is voor hem. Ze zien aan hem dat niet alles normaal is. Ze gaan mij ná zitten doen, kletsen bij de poort met hem en laten mij links liggen! Ik probeer al zo lang mijn man te helpen en daarmee ons huwelijk, maar als ik er nu ook nog lastige buren bij krijg...volgens mij kan ik best met hen gaan praten over mijn gevoel en hoe alles werkelijk zit, maar het verbaast mij niets als ze na een tijdje weer gewoon verder gaan. Gaat dit wel over mij en mijn man? Dat is zo'n​ vervelende vraag. Waarom fixeren ze zich sowieso op mij. Iets uit het verleden misschien... Dan heeft het wel zin om te praten met ze wellicht! Ik weet het eventjes niet... heeft er iemand ideeën of tips? Ze zijn zo enorm welkom! Dankjulliewel alvast hoor!

Door Jannie (niet gecontroleerd) op wo, 19-4-2017 - 19:32

Ik vind dat dit artikel een groep vergeet. Wij hebben onredelijke buren die bij de woningbouw klagen zelfs als wij niks verkeerd doen. Zelfs de politie staat aan onze kant. Ze denken dat ze wat te zeggen hebben omdat ze hier langer wonen. Ik word erg boos hierover omdatmijn kinderen indirindirect de dupe zijn.

Door piet (niet gecontroleerd) op vr, 14-4-2017 - 00:26

Mijn bovenburen aan beide kanten ( in een flatwoning ) leven met beide deuren wagenwijd open en hun kind (eren) spelend op de trap , inclusief gillen en schreeuwen en vallende spullen , de laatste opmerking die ik tot nu toe heb gehoord van de coorporatie is dat er niet in het huurcontract staat dat er met deuren dicht geleefd moet worden ...... wat er wel in staat is dat men een goed
huurder moet zijn en daar kan dan ook weer over gediscussieerd worden wat een goed huurder nu eigenlijk is, en er kan ook gediscussieerd worden over was aso gedrag nu eigenlijk is ... of dat er maar een is die klaagt , H _ E _ L P ! !

Door theo (niet gecontroleerd) op wo, 12-4-2017 - 12:29

wij hebben jonge buren,en zij hebben het huis gekocht. en wij zitten gehuurd. we maen drinken niet. de buurman heeft ons verzekerd ik ga jullie weg pesten. het moet een feest buurt worden julie zijn te oud, onze zoon ligt met oordopjes in zijn bed.en we hebben een mediator in handen genomen. maar ze weigeren om aan tafel te zitten ook synthese is een viasco. wij kunnen niet verhuizen want ik zit in de bijstand en een woning van € 600/700 euro kunnen wij niet betalen. en de wijk agent doet er niet veel aan.

Door Ruth (niet gecontroleerd) op za, 8-4-2017 - 13:38

Ik heb last van mijn buren die alle dagen hun grote trekker aan hebben.Ik heb jaren niet geklaagd over hun 12 katten steeds jongen die op weg worden aangereden lopen verschillende katten met gebroken poten daar
blaffende honden paardemeststank van ca 4 paarden maar nu die trekker er is en ik uitlaadgassen hap ben ik er zat van Kan geen deur raam open doen.Ik ben er laast heen geweest lawaai kan me niks schelen maar kreeg te horen dat ik een zeikwijf ben

Door Harry (niet gecontroleerd) op di, 4-4-2017 - 20:06

Ik heb buren die reageren op mijn geluiden die ik maak mijn eigen woning.
Ik woon in een appartement waar het best nog wel gehorig is.
Ik heb het idee dat mijn buren zich stiekem aan mij irriteren maar dat ze dat niet op een normale manier duidelijk kunnen maken.
Ik wordt erg depressief van dit pestgedrag en ik denk dat de final solution verhuizen zou kunnen zijn.
Voorlopig zit ik nog ruim 3 maanden aan deze woning vast.
Erg vermoeiend en frustrerend dat je geen eens geluid mag maken in je eigen woning.
Als is het een geluid van een wc dan storen ze er zich nog aan jeetje wat een zielepoten zijn het ook.
Zodra die 3 maanden om zijn toedeloe en tot nooit meer ziens ziekelijke mensen!!

Door Johanna verwey (niet gecontroleerd) op zo, 2-4-2017 - 17:42

Ik ga gelukkig verhuizen na de zomer m'n buren hebben drie katten en twee honden. Best overlast van veel gezinsruzies en slaan met deuren. Ach dat kan ik nog aan alleen m'n buurjongen van 24 vloekt scheld laat scheten en boert binnen en buiten. Veel buurtbewoners irriteren zich eraan. Geprobeerd met hem te praten gevraagd waarom het woord k steeds gebruiken zeg ben m'n beide ouders eraan verloren en heb het zelf gehad. Krijg ik als antwoord fuck mij dat nou! Nogmaals iedereen in een rijtje heeft wel eens last van elkaar en ik ben ook niet heilig maar die harde boeren dat k woord en vloeken buiten moet ik ook dat nu weer voor de 7 de zomer gaan accepteren????

Door Bert (niet gecontroleerd) op vr, 31-3-2017 - 16:39

Mijn buurman is zo gefrustreerd dat als ik naar buiten ga hij onmiddellijk zijn radio keihard aan zet ,want vanmiddag nog ik kom buiten en het is lekker stil in de buurt hij hoort me, wist niet dat hij vrij had, en ja hoor daar begint de muziek weer dacht al nee toch toen ben ik naar binnen gegaan en oordopjes in gedaan ,nu hoor ik niets meer en weer na buiten toe ,Nu is hij zeker gefrustreerd want nu blijf ik buiten bezig en loop niet weg van zijne muziek haha dat had hij zeker niet gedacht..

Door M Vink-van Lieshout op zo, 19-3-2017 - 10:53

Ik ben het niet eens, dat je geen brief in de bus moet doen bij de buren. Wij hebben het wel gedaan, maar ben begonnen met de woorden, dat we ze heel aardig vinden, maar geen reactie kregen als we ze aanspraken op geuroverlast zoals koooklucht (egyptische buren), roken. Na ontvangst belde de buurman meteen aan en hebben we een leuk gesprek gehad.Wij gaan nog steeds goed met elkaar om, al komt het nog wel eens voor, dat ons hele huis naar knoflook en kruiden ruikt. Maar ja luchtschuiven dicht en een fris luchtje spuiten en verder blijven lachen. Geen ruzie maken is onze boodschap.

Door LOES (niet gecontroleerd) op za, 18-3-2017 - 16:47

Misschien is het een idee om een van de bovenburen uit te nodigen voor een kopje thee, wanneer de kinderen aan het spelen zijn. Vertel dan, dat wat u hoort erg storend is. Door niks te doen ergert u zich hier steeds meer aan. Praten helpt meestal en u heeft uw hart gelucht.