Lidmaatschap wegenwacht niet verplicht bij pech

Automobilisten die geen lid zijn van de wegenwacht en autopech krijgen, moeten de kosten van de pechhulp betalen. De ANWB mag daarnaast niet eisen dat de automobilist ook lid wordt van de wegenwacht. Zo'n eis is niet rechtsgeldig.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter. De rechter moest oordelen over een openstaande rekening van 188 euro, 90 euro voor de pechhulp en 98 euro voor het lidmaatschap van de ANWB. Tijdens de zitting kon de ANWB niet bewijzen dat de betrokken automobilist gevraagd was lid te worden van de ANWB. Een lidmaatschap dat langs de kant van de weg is afgesloten, is juridisch gezien een aanvullende dienst. Dat vereist uitdrukkelijke instemming, bijvoorbeeld in de vorm van een ondertekende, schriftelijke overeenkomst. Aangezien deze instemming er niet was, hoefde de man de rekening voor het lidmaatschap niet te betalen.

Meer betalen

Voor de rekening van de reparatie lag het ingewikkelder. De ANWB kon niet aantonen dat zij had voldaan aan alle wettelijke informatieverplichtingen die in zo'n geval gelden. De ANWB mocht daarom niet het volledige bedrag in rekening brengen. De rechter bepaalde dat de helft van de rekening, 45 euro, redelijk was.

Overigens was de automobilist uiteindelijk niet goedkoper uit door de rekening niet te betalen. Weliswaar heeft de rechter de rekening flink verlaagd, maar de automobilist werd veroordeeld in de proceskosten en die bleken hoger dan het uitgespaarde bedrag.