Meer bouwen met minder vergunningen

Er zijn meer mogelijkheden gekomen om zonder vergunning een aanbouw te maken of een klein bouwwerk achter de woning te plaatsen. De veranderingen zijn ingegaan op 1 november.

De grens voor een vergunningvrije vergroting van een hoofdgebouw is uitgebreid van 2,5 naar 4 meter. Ook kan voortaan achter het huis een mantelzorgwoning worden geplaatst zonder vergunning. Een mantelzorgwoning is een kant-en-klare woning die snel te plaatsen is, en ook weer snel weg te halen is. Ook zonder vergunning moet een mantelzorgwoning aan de eisen voldoen op het gebied van veiligheid en isolatie.

Wie wil weten of voor een bepaalde verbouwing een vergunning nodig is, kan bij het omgevingsloket op internet een vergunningscheck uitvoeren.

Andere bestemming

Bij een afwijking van het bestemmingsplan zal sinds 1 november vaker een korte procedure van acht weken gelden in plaats van zes maanden. Het gaat bij zo’n procedure bijvoorbeeld om een tijdelijke activiteit voor maximaal tien jaar, zoals een noodwinkel of noodschool. Met de nieuwe regels is het ook makkelijker om kantoren om te bouwen tot studentenflat of (senioren)woning.

Bron(nen):