Meer subsidie voor warmtepomp en energiebesparing

Getty Images

Huiseigenaren kunnen komend jaar weer subsidie aanvragen voor het verduurzamen van de woning. Er is subsidie voor isolerende maatregelen en voor (hybride) warmtepompen. Het budget is met veertig miljoen euro verhoogd tot zeshonderd miljoen euro.

Dat meldt de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) die de Investeringssubsidie uitvoert. Huiseigenaren krijgen een deel van hun investeringen vergoed als zij investeren in isolatie, een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler, een elektrische kookvoorziening of een aansluiting op een warmtenet. In 2023 vroegen ruim 200.000 woningeigenaren subsidie aan. Het budget voor volgend jaar wordt daarom verhoogd tot zeshonderd miljoen euro.

Warmtepomp

Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om voor subsidie in aanmerking te komen. Voor warmtepompen met energielabel A+ en slechter is er in 2024 geen subsidie meer. Warmtepompen vanaf energielabel A+++ krijgen een aanvullende subsidiebonus van 225 euro. Huiseigenaren die in 2023 een warmtepomp met label A+ of lager hebben besteld, kunnen in 2024 nog wel subsidie aanvragen.

Ruimere voorwaarden

Voor huiseigenaren die in een monument wonen, worden de subsidievoorwaarden soepeler. De minimale isolatiewaarden om voor subsidie in aanmerking te komen worden lager. Datzelfde geldt voor de minimale afmeting voor glasisolatie. Door deze wijzigingen wordt de investeringsregeling toegankelijker voor monumentale woningen.

Er komt ook een bonus voor biobased isolatiemateriaal zoals hout, vezelhennep en vlas. Met de bonus wordt het subsidiebedrag per vierkante meter hoger. De reden hiervoor is dat biobased materialen vaak duurder zijn dan minder duurzaam isolatiemateriaal.

Aanvraag van de subsidie gaat via de RVO, www.rvo.nl

 

Auteur