PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Mijn broer wil een postadres

Vraag van de week

Mijn broer die in Griekenland woont, wil bij mij een postadres vestigen. Ik ontvang dan zijn eventuele post van de overheid zoals zijn belastingaangifte. Heeft dat gevolgen voor mij?

Het hebben van een postadres in Nederland kan handig zijn als de gemeente waar je hoofdzakelijk verblijft je niet wil inschrijven omdat je bijvoorbeeld op een recreatiepark woont, of zoals bij uw broer, omdat hij hoofdzakelijk in het buitenland is. Voor uw broer kan het fijn zijn dat er een adres is waar hij de post van zijn bank of de overheid of andere belangrijke post ontvangt. Voor u kan het echter negatieve gevolgen hebben.
Ontvangt u huurtoeslag, dan telt het inkomen van uw broer mee bij het inkomen voor de huurtoeslag en ook bij de huurverhogingen kan het (als u nog niet AOW-gerechtigd bent) een rol spelen.

Uw woonsituatie bepaalt het soort AOW-pensioen dat u krijgt. Komt u bijvoorbeeld alleen te wonen door het overlijden van uw partner? Dan krijgt u in principe een AOW-pensioen voor ongehuwden. Dit is 70 procent van het netto minimumloon. Als het dan lijkt alsof uw broer nog bij u woont kan dit consequenties hebben voor de hoogte van uw AOW. Daarom is het belangrijk dat u een verandering in uw situatie aan de SVB doorgeeft.
 
Bovendien zou na het overlijden van één van u beiden normaal gesproken het aantal vervuilingseenheden lager worden zodat ook de afvalstoffenheffing lager wordt. Doordat uw broer bij u staat ingeschreven gebeurt dat niet en heeft de langstlevende hogere vaste lasten.
Denk dus twee keer na voordat u een postadres toestaat en als u hier toch voor kiest, laat dan degene die het postadres wil de financiële gevolgen compenseren