Mijn super laat me niet gepast betalen

Mag mijn super gepaste betaling weigeren? Toen ik de gevraagde 5,39 exact neerlegde, weigerde de kassajuffrouw m'n eurocenten. Ik moest 5,40 geven. Kan dat zomaar?

Getty Images

Bij de supermarkt kocht ik onlangs een voorverpakt stuk vlees voor €5,39. Toen ik het bedrag gepast overhandigde, weigerde de kassajuffrouw. De supermarkt accepteert geen 1 en 2 cent-munten aan, zei ze. Ik moest dus €5,40 betalen. Dat had ik niet gepast, dus moest ik een biljet van €50 aanbreken. Ik heb nog even geprotesteerd, maar ben daar door de lange rij maar mee opgehouden. Toch vraag ik me af wie er nu gelijk heeft?

De kassajuffrouw haalt hier twee verschillenden zaken door elkaar, namelijk het feitelijke betalen met eurocenten en het afronding van prijzen door winkeliers.

Om met het eerste te beginnen: een winkelier mag weigeren munten van 1 of 2 eurocent aan te nemen. Of grote biljetten van 100, 200 en 500 euro, zoals in praktijk meestal gebeurd. Alleen moet dat wel duidelijk staan aangegeven bij de kassa. Doet de winkel dat niet dan kan gewoon met elke euromunt of ieder biljet worden betaald.

Afronden

Daarnaast geldt dat winkeliers contante bedragen als 13,97 of 29,99 op (een veelvoud van) vijf cent mogen afronden. Dit is sinds september 2004 mogelijk. Ook hier geldt dat dit duidelijk dient te staan aangegeven bij de kassa. Het afronden geldt niet wanneer u met pinpas of chipknip betaalt.

Om uw vraag nu concreet te beantwoorden: Ja, de winkel mag het bedrag van €5,39 afronden (mits aangegeven bij de kassa). U moet dan €5,40 betalen, maar bent vrij om dat inclusief munten van 1 of 2 eurocent te doen (wederom mits vermeld). U mag dus een vijf eurobiljet te overhandigen, een munt van twintig cent, een stuiver, twee twee-eurocentmunten en een één eurocent-munt.

Overigens heeft de Consumentenbond destijds met winkelorganisaties afgesproken dat winkeliers coulant zouden omgaan met mensen die toch er op staan gepast te betalen. Kopers met klachten kunnen die melden bij de Consumentenbond.

Uitzondering

Nederland is met Finland het enige euroland dat deze maatregel kent. In Finland is het afronden zelfs wettelijk verplicht, bij ons mag een winkelier zelf beslissen of hij daarvoor kiest. De maatregel is een initiatief van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) waarin ondermeer banken, detailhandel en Consumentenbond zijn vertegenwoordigd.

Voordeel voor de detailhandel zijn de lagere kosten, nu winkeliers geen euromunten van 1 en 2 cent in de kassa hoeven te houden. Daarvoor moeten ze namelijk wisselgeld aanschaffen bij de banken, wat extra geld kost. Daarnaast zou de doorstroom aan de kassa zonder deze euromunten vlotter verlopen.

Auteur