Minder buitenlandse aankopen vanwege BTW

Getty Images

Nederlandse consumenten kopen minder bij niet-Europese webwinkels sinds er btw geheven wordt op goedkope producten van buiten de EU. De onzekerheid over bijkomende kosten schrikt consumenten af. Ook het kleinere prijsvoordeel zorgt ervoor dat minder mensen willen kopen.

Dit blijkt uit een enquête van de Consumentenbond. Tot 1 juli vorig jaar waren aankopen onder de 22 euro vrijgesteld van btw. Sinds 1 juli is over iedere aankoop btw verschuldigd. De meeste webwinkels verreken de btw direct. Sommige winkels doen dat niet, of het is niet duidelijk.

Als de btw niet direct wordt verrekend, moeten consumenten bij de pakketbezorger afrekenen. Daarbovenop komen ook nog een afhandelingskosten. PostNl rekent tussen de vier en dertien euro. Bij DHL betalen consumenten minimaal 17,50 euro voor een bestelling boven de 22 euro. Goedkopere bestellingen zijn bij DHL gratis. Aangezien consumenten niet zelf de bezorger kunnen kiezen, is vooraf niet duidelijk hoe hoog de bijkomende kosten zullen zijn.

Praktijkervaring

De onderzoekers van de Consumentenbond hebben ook zelf praktijkervaring opgedaan. Ze bestelden zestig producten bij 24 webwinkels. Negen keer was de btw-afrekening achteraf. Bij één webwinkel konden de onderzoekers kiezen tussen vooraf of achteraf de btw betalen Vooraf betalen was duurder. Een enkele keer ging het mis en werd er twee maal btw in rekening gebracht: vooraf én achteraf.

De meest extreme prijsverhoging was voor een setje iPods bij de Chinese webwinkel Geekbuying. Bovenop de oorspronkelijke acht euro betaalden de onderzoekers veertien euro verzendkosten en 27 euro inklaringskosten. Zo werd het totaalbedrag onder de streep 47 euro. Dat is bijna zes keer zoveel.

Bron: Consumentenbond
 

Auteur