Opgelicht of zelf fraude gepleegd?

Reisverzekeraar weigert kosten te vergoeden

Getty Images

Een declaratie van 800 dollar voor een korte behandeling in een Nigeriaans ziekenhuis is een verzekeraar veel te gortig. De klant komt daardoor op een zwarte lijst. Terecht?

  Oh, wat was ze ziek tijdens die vakantie in Nigeria. Koorts, pijn, overgeven. Ellende. En wat doe je dan? Toch maar naar een ziekenhuis, ook al heb je je twijfels over de medische zorg in een ver land. Eenmaal aangekomen wordt ze gelukkig goed geholpen. Na een korte opname en het toedienen van medicijnen gaat het snel beter. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt ze malaria-pillen mee en moet haar man wel even $800 dollar afrekenen. In een ziekenhuis ga je over zo'n bedrag natuurlijk niet onderhandelen. Gewoon betalen en de rekening dienen we in bij de verzekeraar. Dat geld krijgen we vast terug. Toch?

Terug in Nederland denkt verzekeraar Achmea anders over de claim. Die vermoedt fraude en schakelt een lokaal onderzoeksbureau in. Tijdens het onderzoek laat de behandelend arts in Nigeria een document zien waarop een bedrag staat van 4.000 Naria ($50). Maar de arts bedekt de rechterkant van de nota en geeft geen kopie mee. Een kwitantie is niet meer te vinden.

Achmea weet genoeg en schrijft aan de verzekerde: ,,U hebt door het insturen van valselijk opgemaakte documenten getracht ons financieel te benadelen. Dit heeft tot gevolg dat uw nota niet wordt vergoed, de verzekeringen worden beëindigd, de onderzoekskosten op u worden verhaald en uw wordt opgenomen in het incidentenregister.” Dat laatste is een zwarte lijst van verzekeraars, waardoor het onmogelijk wordt een nieuwe polis af te sluiten.

De vakantiegangers pikken dit niet en leggen de zaak voor aan de rechter. Die stelt in het vonnis dat  'de betaling naar fraude riekt'. Maar het valt niet uit te sluiten dat zij niet de daders van de fraude zijn, maar juist slachtoffers van een medewerker in het ziekenhuis. Het onderzoek dat de verzekeaar heeft laten uitvoeren, sluit die mogelijkheid niet uit. Is het niet heel toevallig dat de man $800 in contanten op zak had, probeert de verzekeraar nog aan te voeren. Ook dat vind de rechter niet vreemd. De man was net in het land en had dat geld meegenomen. Al met al acht de rechter de fraude niet bewezen. De 'fraudeurs' hebben alsnog recht op de $800 en ze moeten van zwarte lijst af. Voor iedere dag dat ze daar te lang in staan riskeert Achmea een boete van maximaal €25.000.

Auteur