Pas op met klantencreditcard!

De klantencreditkaart kan duur uitpakken en niet alleen voor de consument die vaak het hoogste rentetarief moet betalen.

Getty Images

De klantencreditkaart kan duur uitpakken en niet alleen voor de consument die vaak het hoogste rentetarief moet betalen.

Ook de winkeliers zijn er volgens de detailhandelsorganisatie ‘klauwen met geld’ aan kwijt. Niets dan rozengeur en maneschijn. Dat beloven grote winkelketens als de Bijenkorf en Dixons die een klantenkaart met creditcardfunctie aanbieden. Voor het gemak vertellen zij er niet bij dat je een torenhoge rente betaalt over het uitstaande krediet.

,,De kaart biedt alle voordelen van een gewone creditcard, maar heeft leuke extra’s als een spaarprogramma voor waardecheques die u bij al onze vestigingen kunt inwisselen.’’ De caissière van de Dixons in Utrecht weet het leuk te brengen. Hoeveel de rente over het krediet precies bedraagt, weet ze echter niet. Hoeveel dagen de rentevrije periode telt ook niet. En hoeveel het kost om geld op te nemen met de kaart, ook niet. Dat de kaartbijdrage slechts 19,95 euro per jaar telt, zou volgens haar genoeg reden zijn om de kaart aan te schaffen.

Zo laag is die bijdrage nou ook weer niet. Ter vergelijking: bij de Rabobank kost een creditcard 9,75 euro per jaar en voor studenten 3,30 euro. Bij de Postbank en ABN Amro is de kaart net zo duur als bij de elektronicawinkel. Studenten zijn dankzij een korting echter goedkoper uit bij de Postbank.

Torenhoge rente op uitstaand krediet

De rente over het uitstaande krediet van de klantenkaart springt vooral in het oog. Na twee belletjes en een e-mail naar de klantenservice van Dixons, blijken gebruikers van de Dixons Visa Card 18 procent rente per jaar te betalen over een krediet tot 5000 euro. Wettelijk is dat de hoogst toegestane rente. Ter vergelijking: Met de Rabocard betaal je over het krediet 12,7 procent rente op jaarbasis. Met de Postbank Card 13,9 procent.

Wat kost het? Klantencards in cijfers

Gamma Visa Card

Dixons Visa Card

Vd Valk Visa Card

Bonneterie Visa Card

Bijcard

kosten: €15 per jaar (gratis bij besteding €500 per jaar)

€19,95 (gratis bij besteding €500)

€19,95 (gratis bij bestedimng €500)

€15

€12,50 (gratis bij gebruik in Bijenkorf)

Bestedingslimiet: geen

€1300

€1250

€2500

€2500

Rente: tussen 12,9% (krediet tot €7000) en 18% (krediet tot €5000)

idem

12,9% (boven €5000), 16,9%(tot €2500)

17,75% (bij afbetaling per jaar)

17,75%

Pincode: ja

Ja

Ja

Ja

Nee

Kosten geldopname: 2% van het opgenomen bedrag

2%

2%

1% (bij positief saldo), 4% (bij negatief saldo)

1% (bij positief saldo, max.€1,50), 4% (bij negatief saldo)

Onduidelijk

In de algemene voorwaarden van klantenkaarten en winkelpassen is vaak lastig terug te vinden hoeveel de rente precies bedraagt. In het prospectus van de Gamma Visa Card staan de rentetarieven per 1 januari 2007. Uit navraag bij de klantenservice blijken die gegevens gedateerd te zijn. In de algemene voorwaarden van de Bij Mastercard, de creditcard van winkelketen de Bijenkorf, staat dat de hoogte van de rente ‘steeds gelijk is aan de krachtens de wet ten hoogste toegelaten kredietvergoeding bij regelmatige afwikkeling’. Pas als een klant belt naar de Bijcard servicedesk, die vragen beantwoordt over de kaart, komt hij erachter dat de rente 17,75 procent op jaarbasis bedraagt.

De Bijcard wordt uitgegeven door International Card Services (ICS Cards). Samen met Laser Nederland is dat de grootste uitgever van klantenkaarten. Van de ruim zeven miljoen creditcardhouders maken volgens de organisaties tienduizenden mensen gebruik van een klantenkaart met betaalfunctie. Net als met een creditcard van de bank kun je met deze betaalpas vrijwel overal ter wereld terecht. In tegenstelling tot private label cards waarmee je enkel in aangesloten winkels terechtkunt, zijn deze kaarten voorzien van een Visa of Mastercard logo. Je kunt er op meer dan 24 miljoen plaatsen ter wereld mee betalen.

Populair vanwege kortingen

Gebruikers van de klantenbetaalkaarten hebben vooral oog voor de aantrekkelijke kortingen die je krijgt bij de aan de kaart verbonden organisatie. Met een Van der Valk Visa Card spaar je over elke uitgave bijvoorbeeld voor korting op een overnachting of diner bij Van der Valk hotels en restaurants. Over elke uitgave met de Bij Mastercard spaar je automatisch voor Bijpunten waarmee je korting krijgt in de Bijenkorf. Volgens woordvoerder Marieke Heringa is het spaarprogramma razend populair. ,,Klanten die de kaart aanschaffen doen dat vanwege de korting. Binnen de Bijenkorf sparen zij één Bijpunt per bestede euro en daarbuiten één Bijpunt per twee bestede euro’s. Veertig Bijpunten zijn een euro waard, dus dat is mooi meegenomen.’’

Prijsopdrijving

Marketing-directeur Arie van Dusseldorp van Laser Nederland denkt dat het niet lang meer duurt voordat iedereen in het bezit is van een klantencreditcard. ,,Je zou wel gek zijn om niet zo’n kaart aan te schaffen. Als je de betalingen van je rekening laat boeken binnen de rentevrije periode levert het je niets dan voordeel op.’’ Het Platform Detailhandel Nederland, de overkoepelende organisatie van alle detailhandel, is het daar niet mee eens. Secretaris Ilya Bruggema: ,,Een creditcard drijft uiteindelijk altijd de prijs van producten op, omdat de kaarten de winkeliers klauwen met geld kosten. Consumenten die voordelig uit willen zijn, kunnen zo’n kaart beter links laten liggen.’’