Spijt van aankoop auto?

Vraag en antwoord

Vorige week heb ik een auto gekocht maar ik heb daar nu enorme spijt van. Kan ik nog van deze koop af?

Anders dan bij aankoop via internet of via de telefoon, heeft u als koper geen recht op een bedenktijd.

Omdat daardoor de koopovereenkomst is gesloten, zit u hier dus in principe aan vast. Dit betekent dat beide partijen hun verplichtingen na moeten komen. Oftewel: de verkoper moet de auto leveren en u moet de auto betalen. Als u toch van de koop af wilt, zijn er meestal kosten aan verbonden. Dit is soms de volledige koopprijs, maar u kunt altijd proberen om hier met de verkoper over te onderhandelen. 

Als de BOVAG-voorwaarden op uw garage van toepassing zijn, dan bestaat er wel de mogelijkheid om te annuleren. U moet in dat geval  binnen tien dagen na annulering een schadevergoeding aan de verkoper betalen. Deze is volgens deze voorwaarden vastgesteld op 15% van de aankoopprijs. Let wel op, als u dit bedrag niet op tijd betaalt, bent u alsnog verplicht om de auto af te nemen en volledig te betalen.  

N.B. Mocht er bij aflevering iets niet in orde te zijn met de auto, waardoor gesteld kan worden dat deze auto (het product) niet goed is, kan er mogelijk een wettelijke grondslag bestaan om op dat moment alsnog van de koop af te zien.
Mr. Nicole Goud

Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.