PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Tijdelijk geen IC Direct toeslag

Binnenkort zal de toeslag voor de IC Direct tussen Schiphol en Rotterdam tijdelijk verdwijnen buiten de spits. Daarmee komt het ministerie van Infrastructuur en Milieu tegemoet aan wensen van consumentenorganisaties.

Er is tijdelijk geen toeslag tussen 09.30 en 16.00 uur en tussen 19.00 en 6.30 uur op werkdagen en de gehele dag in het weekend. In de spits blijft de toeslag gehandhaafd, omdat het anders te druk wordt in de trein. De maatregels gaat dit jaar nog in. De Intercity Direct rijdt tussen Amsterdam en Breda. Voor het traject Schiphol-Rotterdam is normaal gesproken een toeslag verplicht.

De tijdelijk afschaffing wordt betaald met de boetes die NS en ProRail hebben moeten betalen omdat de kwaliteit van de Intercity Direct onvoldoende was. Zodra dat geld op is, komt de toeslag weer terug. Aanvankelijk was het idee de toeslag vlak voor en vlak na het drukste deel van de spits te verlagen van 2,40 euro naar 1,40. In de echte daluren zou de toeslag vervallen. De consumentenorganisaties vonden dat echter te ingewikkeld, en daarom is na overleg de tijdelijke afschaffing versimpeld.