Uit het zicht zetten is onzorgvuldig

Een vakantieganger is onvoorzichtig als hij spullen buiten op het terras laat staan, ook als het uit het zicht is. Word en de spullen gestolen, dan hoeft de reisverzekering niets te vergoeden.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening. Een vrouw sloot in 2013 een doorlopende reisverzekering af. Zes jaar later zet ze 's morgens vroeg de kinderwagen van haar dochter op het terras achter het vakantiehuis. Een paar uur later blijkt de kinderwagen weg. Zij vindt dat de verzekeraar de schade, 1233 euro, moet vergoeden, want zij had de kinderwagen achter het vakantiehuis uit het zicht gezet. Het huisje stond bovendien op een afgesloten park. Er was dus volgens de vrouw geen gevaar voor diefstal. De verzekeraar dacht daar anders over en wilde de schade niet vergoeden. 

Toezicht

De Geschillencommissie was het niet met de vrouw eens. De vrouw merkte pas na 5,5 uur dat de kinderwagen verdwenen was. Zij had dus geen toezicht gehouden op de kinderwagen en er was ook geen deugdelijk afgesloten ruimte zodat diefstal een reële mogelijkheid was. Daarnaast had de vrouw diefstal eenvoudig kunnen voorkomen door de kinderwagen binnen te zetten. De vrouw is dus onvoorzichtig geweest en de reisverzekering hoeft de schade niet te vergoeden. 

Bron: Kifid