Verplicht pinnen bij helft tankstations

Getty Images

Bij minder dan de helft van de tankstations, 45 procent, kan de klant nog met contant geld betalen. Dit zijn bemande stations. Twintig jaar geleden was ruim 86 procent van de tankstations bemand en kon de benzine en diesel er met contant geld worden afgerekend.

Dat blijkt uit navraag van Bank.nl bij de Belangenvereniging Energie- en Tankstations (BETA). Dat bij 45 procent contant geld nog welkom is, heeft te maken met de pomphouder zelf. Tankstationondernemers mogen contant geld weigeren, ook stations met een winkel. Vaak doen ze dat niet vanwege maatschappelijke overwegingen.

BETA verwacht niet dat tankstations van de een op andere dag zullen stoppen met het accepteren van contant geld. De verminderde acceptatie van contant geld bij tankstations is in lijn met de daling van het aantal geldautomaten. Ook is het aantal betalingen met contant geld in tien jaar tijd met 72 procent gedaald. Uit eerder onderzoek van Bank.nl blijkt dat 87 procent van alle Nederlanders vindt dat contant geld overal moet worden geaccepteerd.

Bron: Bank
 

Auteur