Zo krijg je geld terug

Er bestaan allerlei subsidiepotjes voor verduurzaming van je huis. Wees er snel bij, want op is op.

Huisisolatie (SEEH): maximaal 20 procent

In een goed geïsoleerd huis hoef je minder te stoken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, ook voor je portemonnee. En het mooie is dat de overheid meebetaalt: als je twee of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren, kun je aanspraak maken op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Denk aan het isoleren van vloeren, daken en ­buitengevels of het plaatsen van HR++-glas. Je krijgt ­ongeveer 20 procent subsidie, oplopend tot maximaal €15.000. De subsidie loopt tot en met 31 december 2020.
Meer informatie: www.rvo.nl

Warmtepomp (ISDE): €500 tot €2500

Ook zonder aardgas kun je het huis warm krijgen: met een warmtepomp haal je warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Omdat de overheid de omschakeling naar duurzame energie wil stimuleren, kun je subsidie krijgen op een warmtepomp via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De hoogte hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Zo zijn er volledig elektrische warmte­pompen, maar ook hybride die werken in combinatie met een cv-ketel op gas. Het subsidiebedrag ligt tussen de €500 en €2500. Onder dezelfde subsidieregeling vielen vorig jaar nog pelletkachels en biomassaketels. Die subsidies zijn gestopt omdat uit onderzoek blijkt dat de mindere CO2-uitstoot – ten opzichte van aardgas – niet opweegt tegen de negatieve effecten van koolmonoxide, fijnstof en stikstof, die ook uitgestoot worden. De subsidie loopt tot 2030.
Meer informatie: www.rijksoverheid.nl

Zonneboiler (ISDE): €500 tot €1400

Met een zonneboiler gebruik je ongeveer de helft minder energie voor warm water, stelt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Een zonneboiler bestaat uit een zonne­collector op het dak en een voorraadvat voor warm water. Een zonneboiler voor een gemiddeld huishouden kost rond de €3000, inclusief installatie. Hierop kun je subsidie krijgen via de ISDE, minimaal €500. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat, de energieprestatie en de jaaropbrengst. De Consumentenbond berekende de subsidie voor een aantal modellen en kwam uit op bedragen tussen €800 en €1400. De subsidie voor de zonneboiler loopt ook nog tot 2030.
Meer informatie: www.milieucentraal.nl

Bron(nen):