Wie bepaalt straks de waarde van de inboedel?

Wie bepaalt na mijn dood, de waarde van mijn inboedel voor de erfbelasting? Ik ben een alleenstaande vrouw zonder familie. Door corona ben ik gaan nadenken en ben inmiddels druk bezig met mijn testament. Inmiddels heb ik iemand gevonden die als executeur wil optreden. Bepaalt die de waarde van mijn bezittingen?

Veel mensen denken dat hun inboedel behoorlijk wat waard is. Een mooi schilderij, tafelzilver, antieke kast, meubels, tv, computer…

Maar in de praktijk is dat vooral gevoelswaarde. U moest eens weten hoeveel moeite mensen moeten doen om de kasten, tafels of stoelen van een leeg huis aan de man te brengen. Prachtige degelijke meubels uit de jaren ‘50 of  ‘60, klokken, kleden, verzamelingen, niemand wil ze voor een redelijk bedrag hebben.

Hoe bepaal je dan de waarde voor de erfbelasting? Het is wat kort door de bocht, maar hier gaat een beetje de regel op 'wat de gek er nog voor geeft'. Om de waarde van gewone spullen te bepalen verwijst de Belastingdienst zelf naar websites als Marktplaats en eBay. Daar krijg je een goede indruk van de waarde. Voor antiek verwijst de Belastingdienst naar sites van Veilinghuizen. Maar nogmaals: meestal valt de waarde tegen, want bijvoorbeeld een antieke klok levert nog nauwelijks iets op. Een compleet verzilverd bestek? Een paar honderd euro is al heel wat.

In de praktijk komt er daarom vaak een opkoper langs komt en die biedt een rond bedrag biedt voor het totaal, inclusief het leegruimen. Een bedrag van 1500 euro is dan vaak al heel wat. De mooie stukken kunnen uiteindelijk op een inboedelveilig terecht komen, waar ze nog iets kunnen opleveren, voor de opkoper dan. Voor de aangifte volstaat in dat geval het opgeven van die 1500 euro.

Uitzonderingen zijn echt mooie stukken met aantoonbare waarde, bijvoorbeeld omdat ze verzekerd en getaxeerd zijn. Maar daarvan ligt de waarde al vast en dat zal de executeur kunnen gebruiken voor de aangifte.