Is bloed ophoesten erg?

Ik ben sinds een week verkouden en heb de afgelopen tijd vaak gehoest. Vanochtend kwam er veel slijm omhoog en toen ik het uitspuugde zat er bloed bij. Ik schrok met rot. Moet ik ermee naar de huisarts? En wat kan het allemaal betekenen?
Vrouw (65)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Bloed ophoesten is een verschijnsel waar je inderdaad van schrikt. Het kan wijzen op een ernstige ziekte, zoals longkanker, maar dat hoeft niet. Als je niet rookt, is de kans op longkanker in ieder geval tien keer zo klein als wanneer je wel rookt.  Een andere ernstige oorzaak van bloed ophoesten is een longembolie: een bloedstolsel dat is losgeraakt uit een trombosebeen en dat via de rechterkamer van het hart naar de longen is gepompt. Daar kan het in de kleine vaatjes vastraken en zo de bloedcirculatie blokkeren. Bij een longembolie ben je meestal van het ene op het andere moment kortademig en krijg je pijn op de borst.

Ook een chronische ziekte zoals tbc kan bloed ophoesten veroorzaken. Aan chronische ziekten moet je denken als je al langer 'niet lekker' bent: moe, minder eetlust, koortsig en nachtzweten. Maar bloed ophoesten kan ook een veel minder ernstige oorzaak hebben. Het komt bij een forse verkoudheid best vaak voor. De kans hierop neemt toe als u stollingsremmers gebruikt. Kortom, als het geen grote hoeveelheid is en u hebt verder geen andere klachten, dan zou ik het even aanzien. Als het bloed ophoesten doorgaat of erger wordt, is nader onderzoek nodig.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

5 Comments

Door Ria v Es (niet gecontroleerd) op wo, 8-4-2020 - 00:54

Mijn vriend is hartpatiënt met het hoesten komt bloed mee met het slijm. Ria vEs

Door dylano kniggw (niet gecontroleerd) op ma, 17-2-2020 - 17:03

ik ben nu een week gestopt met roken en sinds dien hoest ik veel met een zware hoest en vaak moe ik heb sinds vandaag 17/2/2020 voor het eerst bloed in me slijm gehad en geen klein beetje dus ik schrok me dood ik weet niet hoe het komt door me hoest of wat ergers

Door Elisa (niet gecontroleerd) op zo, 26-1-2020 - 18:03

Tijdens het rugzwemmen voelde ik gereutel hetgeen uit mijn longen kwam, ik hapte ook erg naar adem. Gelijk het water uitgegaan en onderweg spuwde ik bloedstolsels uit. Ik schrok me wezenloos. Er is een Thoraxfoto van de longen genomen maar niks op te zien. Ik slik wel bloedverdunners ik denk zelf dat dit daardoor komt. Ik heb jaren geleden lichte bronchitis gehad. Wellicht niet goed genezen?

Door henk schaap (niet gecontroleerd) op ma, 4-2-2019 - 10:56

ik hoest bloed op en hele erge pijn op de borst dat kan erg zijn maar ik heb geen zin in om naar de dokter te gaan
dan kan ik veel beter naar het ziekenhuis gaan

Door bart kr (niet gecontroleerd) op do, 17-1-2019 - 15:43

jo