Is bloed ophoesten erg?

Getty Images

Ik ben sinds een week verkouden en heb de afgelopen tijd vaak gehoest. Vanochtend kwam er veel slijm omhoog en toen ik het uitspuugde zat er bloed bij. Ik schrok met rot. Moet ik ermee naar de huisarts? En wat kan het allemaal betekenen?

Vrouw (65)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Bloed ophoesten is een verschijnsel waar je inderdaad van schrikt. Het kan wijzen op een ernstige ziekte, zoals longkanker, maar dat hoeft niet. Als je niet rookt, is de kans op longkanker in ieder geval tien keer zo klein als wanneer je wel rookt.  Een andere ernstige oorzaak van bloed ophoesten is een longembolie: een bloedstolsel dat is losgeraakt uit een trombosebeen en dat via de rechterkamer van het hart naar de longen is gepompt. Daar kan het in de kleine vaatjes vastraken en zo de bloedcirculatie blokkeren. Bij een longembolie ben je meestal van het ene op het andere moment kortademig en krijg je pijn op de borst.

Ook een chronische ziekte zoals tbc kan bloed ophoesten veroorzaken. Aan chronische ziekten moet je denken als je al langer 'niet lekker' bent: moe, minder eetlust, koortsig en nachtzweten. Maar bloed ophoesten kan ook een veel minder ernstige oorzaak hebben. Het komt bij een forse verkoudheid best vaak voor. De kans hierop neemt toe als u stollingsremmers gebruikt. Kortom, als het geen grote hoeveelheid is en u hebt verder geen andere klachten, dan zou ik het even aanzien. Als het bloed ophoesten doorgaat of erger wordt, is nader onderzoek nodig.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!