Loopneus

Ik ben niet verkouden, maar er komt wel steeds een druppel helder vocht uit mijn neus. Waar komt dat vandaan en wat kan ik eraan doen? Ik ben een man van 87 jaar.
Dit verschijnsel heet vasomotorische rhinitis: een verstoring van de vaatspanning in de bloedvaatjes in de neus. Die bloedvaatjes kunnen opzwellen en slinken om bijvoorbeeld de temperatuur van inademingslucht te reguleren en om de lucht goed te filteren. De vaatjes kunnen ook wat poreus worden zodat vocht met zouten en antistoffen uit het bloed naar buiten stroomt: dan heb je een loopneus. Het is, kortom, een ingewikkeld en fijnzinnig proces, dat wordt gestuurd door het onbewuste zenuwstelsel waarin bij het ouder worden steeds meer kleine verstoringen ontstaan. 
 
Neussprays met xylomethazoline laten de vaatjes in de neus slinken. Er bestaan ook combinaties van xylomethazoline met ipratropium (bijvoorbeeld Otrivin Duo), die zorgen dat er minder vocht wordt geproduceerd. Deze sprays zijn bij de drogist te krijgen. 
Het blijft echter behelpen, want zoals het lichaam het vroeger reguleerde, is met een spray niet na te bootsen. Bovendien werken de sprays verslavend en kun je ze beter niet langer dan een week gebruiken. 
 

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

 

3 Comments

Door Suzanne (niet gecontroleerd) op di, 5-9-2017 - 11:37

Neusspray op basis van rode peper (Capsinol) kan hierbij een uitkomst bieden. Is wel pittig maar niet slecht voor de neus en niet verslavend. Mijn opa is er goed mee geholpen.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 7-9-2015 - 22:21

Heb dezelfde narigheid,(81) maar las dat Otrivin Duo behoorlijk gevaarlijk kan zijn door de bijwerkingen. (CVA en hartkloppingen).
Nou, liever de neus nat, dan droog in een kistje, maar irritant blijft het.

Door hermien (niet gecontroleerd) op di, 29-4-2014 - 19:45

dit kan een bijwerking zijn van Betablokkers/bloeddrukverlagers, b.v metoprolol succinaat.