Loopneus

Getty Images

Ik ben niet verkouden, maar er komt wel steeds een druppel helder vocht uit mijn neus. Waar komt dat vandaan en wat kan ik eraan doen? Ik ben een man van 87 jaar.

Dit verschijnsel heet vasomotorische rhinitis: een verstoring van de vaatspanning in de bloedvaatjes in de neus. Die bloedvaatjes kunnen opzwellen en slinken om bijvoorbeeld de temperatuur van inademingslucht te reguleren en om de lucht goed te filteren. De vaatjes kunnen ook wat poreus worden zodat vocht met zouten en antistoffen uit het bloed naar buiten stroomt: dan heb je een loopneus. Het is, kortom, een ingewikkeld en fijnzinnig proces, dat wordt gestuurd door het onbewuste zenuwstelsel waarin bij het ouder worden steeds meer kleine verstoringen ontstaan. 
 
Neussprays met xylomethazoline laten de vaatjes in de neus slinken. Er bestaan ook combinaties van xylomethazoline met ipratropium (bijvoorbeeld Otrivin Duo), die zorgen dat er minder vocht wordt geproduceerd. Deze sprays zijn bij de drogist te krijgen. 
Het blijft echter behelpen, want zoals het lichaam het vroeger reguleerde, is met een spray niet na te bootsen. Bovendien werken de sprays verslavend en kun je ze beter niet langer dan een week gebruiken.