Voorkom voorhoofdsholteontsteking

Wanneer een verstopte neus sinusitis wordt

Het begint met een verstopte neus en voordat u het weet heeft u een voorhoofdsholteontsteking. Zo'n ontsteking doet flink pijn en bemoeilijkt het ademen.

In uw schedel zitten allerlei holtes. Daartoe behoren de voorhoofdsholten, kaakholten, wiggebeensholten en de zeefbeencellen tussen de ogen. Voorhoofdsholteontsteking is een ontsteking van de bijholten in het voorhoofd.

Bijholtes verstopt met slijm
De holtes staan via kleine kanaaltjes in verbinding met de neus. Het slijmvlies dat de neus van binnen bedekt, loopt via de verbindingskanaaltjes door in de bijholten. De holtes zelf zijn normaal gesproken gevuld met lucht.

Als u verkouden bent of last hebt van hooikoorts kunnen de holtes gevuld raken met slijm. In dit slijm zitten soms ook bacteriën, virussen of schimmels. Deze kunnen dan een ontsteking veroorzaken. Zo'n ontsteking wordt sinusitis of bijholteontsteking genoemd. Meestal blijft de ontsteking niet beperkt tot één holte.

Mensen zeggen al snel dat ze een voorhoofdsholteontsteking hebben. Soms hebben ze dan wel een ontsteking in een van de bijholtes. Maar vaak blijkt het simpelweg om een erge verkoudheid of spanningshoofdpijn te gaan.

Verkoudheid wordt sinusitis
Bijholteontsteking begint meestal met de symptomen van een verkoudheid. Alleen gaat de verkoudheid niet weg. De ontsteking blijft minimaal één week en meestal zelfs vier weken. Daarbij doet uw gezicht pijn, zeker rondom de neus, ogen, kaak of vlak boven de wenkbrauwen. Soms krijgt u er ook koorts bij. Als de ontsteking meer dan twee maanden duurt, spreekt u van chronische sinusitis.

Bijholtes schoon stomen
Er valt bar weinig te doen aan een bijholteontsteking. Antibiotica hebben over het algemeen niet veel effect op de ontsteking. Neussprays kunnen wel enige verlichting bieden, maar mogen niet meer dan vijf dagen achterelkaar worden gebruikt.

De beste remedie is vaak stomen, zeker twee keer per dag. Ga boven een pan met heet water hangen en inhaleer de stoom goed via de neus. De warmte zorgt ervoor dat het slijm oplost.

Een zoutoplossing snuiven of in uw neus druppelen kan ook goed helpen. Daarvoor mengt u een afgestreken theelepel zout in een glas lauwwarm water. Dit kunt u zo vaak gebruiken als je maar wilt. Een warmtekompres op de getroffen holtes kan ook helpen. Neem desnoods een paracetamol om de pijn te verlichten.

Roken heeft een irriterend effect op het slijmvlies in uw neus en holtes. Het is daarom raadzaam om in ieder geval gedurende de ontsteking te stoppen met roken.

Allergieën als oorzaak van sinusitis
Bij sommige mensen ontstaat een bijholteontsteking omdat hun neus en holtes verstopt zijn door hooikoorts. In dat geval kan het helpen om antihistaminemedicijnen te nemen om de allergie te verlichten.

Het is overigens beter om een bijholteontsteking te voorkomen door uw allergie beter onder controle te houden. Zonodig met meer of sterkere medicijnen. Overleg hiervoor wel eerst met uw huisarts.