Fruit en muesli: los of gemengd?

Ik ben een vrouw van 65 en voel me gezond en fit. Voorheen at ik elke morgen een bakje magere yoghurt met daarin fruit, muesli en noten. Sinds ik gehoord heb dat je beter eerst het fruit apart kunt eten en daarna pas de yoghurt, ben ik overgestapt op deze manier.

Ik dacht het zo op de goede manier te eten, maar om mij heen hoor ik telkens weer andere geluiden. Zo hoorde ik laatst dat je geen yoghurt nodig hebt voor calcium, maar dat je genoeg calcium binnenkrijgt door groente te eten. Wat is je advies?
Anoniem

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Inderdaad kunnen sommige vitamines en mineralen de opname van andere vitamines beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt de invloed van andere voedingsstoffen op de opname van vitamines echter niet of nauwelijks aantoonbaar. Waarschijnlijk komt dat doordat een gevarieerd eetpatroon zowel stoffen bevat die de opname bevorderen als stoffen die deze remmen. Het is dus niet nodig om hier rekening mee te houden.

Met andere woorden: je kunt je fruit en muesli gewoon tegelijkertijd eten. Ik raad je wel aan om naast je dagelijkse voeding in ieder geval 10 microgram extra vitamine D te nemen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.