Veel sla slecht voor spijsvertering?

Getty Images

Is het slecht voor de spijsvertering om veel sla te eten?

Ine

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Lange tijd werd gedacht dat te veel sla niet goed was voor de gezondheid. In sla zit namelijk nitraat. Deze stof komt van nature voor in sla. Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen.

Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico’s voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten.

Tip: eet ook andere groente, want in sla zitten niet zo heel veel vitamines. Doe bijvoorbeeld rode paprika door je sla, lekker en bomvol vitamine C.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.