Wat is een gezond eetpatroon?

Ik zou graag advies willen hebben over de wijze waarop ik mijn eetpatroon momenteel in zou moeten vullen. Ik ben advocaat van beroep en daarnaast sport ik ook een aantal dagen per week (voetbal). Al met al, ik ben lekker bezig. Echter, wat ik merk is dat dit koste gaat van de mijn eetwijzen en juist daarmee wens ik aan de haal te gaan.
Kun je mij wellicht van een gedegen kort advies voorzien?
mr. M. Faouzi

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Hartelijk dank voor het stellen van je vraag. Een gezonde voeding kenmerkt zich door de hoeveelheid en de variatie. Maar wat is veel en hoe kom je aan die variatie? Daarvoor heeft het Voedingscentrum de zogenaamde 'Schijf van Vijf' opgesteld. Deze Schijf van Vijf gaat uit van vijf 'spelregels' en vijf groepen met voedingsmiddelen.

De vijf 'spelregels'

  • eet gevarieerd
  • niet te veel
  • gebruik minder verzadigd vet
  • eet volop groente, fruit en brood
  • ga veilig met voedsel om

Hier kun je meer lezen over gezonde voeding en beweging.

Naast deze adviezen raad ik je aan zoveel mogelijk te kiezen voor 'pure producten'. Dus geen kant- en klare maaltijden, verse groente en geen pakjes en zakjes. Ik hoop dat ik zo wat nuttige tips heb gegeven.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.