Fun run: hardlopen met extra’s

Modder, kleuren, obstakels en lampjes

Vroeger waren hardloopwedstrijden vooral bedoeld voor atleten die een goede tijd willen neerzetten. Tegenwoordig zijn loopevenementen die om de sfeer draaien heel populair. Gezelligheid staat voorop, hoe snel u over de finish komt is onbelangrijk. Dat maakt deze loopjes extra leuk voor beginners, maar ook voor hardlopers die wel van een feestje houden. Welke 'fun runs' zijn er zoal en wat zijn de verschillen?

Color run

De organisatie omschrijft de color run als “The happiest 5K on the planet”. U begint deze 5 kilometerloop in een wit T-shirt. Vervolgens krijgt u bij elk kilometerpunt een poeder over u heen met een andere kleur. Bij de finish ziet u eruit als een regenboog!

Het poeder is veilig, maar net als ander stof wilt u het liever uit uw ogen houden. Zet een zonnebril of duikbril op, zeker als u lenzen draagt. Deelnemers met astma wordt aangeraden om een mondkapje of bandana te dragen.

U hoeft geen goede loper voor zulke kleurenlopen. Wandelen mag. Veel lopers passeren expres op hun gemakje de zones waar de organisatie u met poeder bestrooit. Uw eindtijd wordt niet geregistreerd.

In het donker

‘Gewone’ hardloopwedstrijden vinden meestal overdag plaats. Avondmensen kunnen hun hart ophalen tijdens speciale avondlopen. Deze starten na zonsondergang, zodat u in het donker loopt. Soms zorgen lichteffecten, muziek of een bijzonder parcours daarbij voor een bijzondere sfeer. De deelnemers hullen zich vaak in reflecterende kleding en behangen zichzelf met draagbare lampjes.

Er is een grote variatie aan loopevenementen in het donker. Zo is er de electric run: een variant op de color run met lichteffecten waarbij uw tijd wederom niet belangrijk is. De bekende Dam tot damloop en Zevenheuvelenloop organiseren op de avond voorafgaand aan de lange afstand een kortere versie ‘by night’ (respectievelijk 8 en 7 kilometer). Op en rondom de Grebbeberg kunt u twee keer per jaar meedoen met de Bergrace, een loop over diverse afstanden waarbij er zelfs kaarsjes en fakkels langs het parcours staan. Uw tijd wordt bij deze lopen wel gemeten.

Hindernissen

Vindt u alleen lopen te weinig uitdaging bieden of houdt u van klimmen, klauteren en lekker vies worden? Loopevenementen met hindernissen schieten als paddenstoelen uit de grond.

Ook bij dit type fun run is er voor elk wat wils. Er zijn parcoursen van een paar kilometer met modderbakken en kindvriendelijke klim- en tijgergedeeltes, waar u met het hele gezin aan mag meedoen. Maar er bestaan ook zogenaamde obstacle en mud runs van een halve marathon met pittige obstakels onderweg, waar u flink wat doorzettingsvermogen, kracht en conditie voor nodig hebt. En daar zitten nog allerlei varianten tussenin.

Dames onder elkaar

Een andere variant die erg in opkomst is, zijn lopen waarbij mannen alleen als supporter welkom zijn: ladies runs. De parcoursen variëren van zo’n 3 tot 10 kilometer. Sommige ladies runs kennen een moeder-dochterloop over een korte afstand waaraan kinderen mogen meedoen.

Veel damesloopjes zijn aangekleed met allerlei vertier. Bijvoorbeeld een gezamenlijke warming-up onder leiding van een bekende sportvrouw, de mogelijkheid na afloop een hapje te eten, een markt waar u sportkleding en -gadgets kunt shoppen, een goodiebag bij de finish et cetera.

Bekijk de website

Het bovenstaande lijstje is zeker niet volledig. Zo zijn er ook loopevenementen in dierentuinen, met verkleedpartijen, door winkelcentra, op hoge hakken en met bands en DJ’s langs de kant.

Bij sommige evenementen draait het om het festivalgevoel. Wilt u een persoonlijk record neerzetten, dan zult u zich daar wellicht storen aan de vele wandelaars. Andere lopen zijn meer prestatiegericht en vereisen een serieuzere voorbereiding.

Als beginner hoeft u zich zeker niet te beperken tot fun runs. Bij de meeste reguliere hardloopwedstrijden zijn alle recreanten ook welkom. U start dan op een ander tijdstip of een eindje achter de wedstrijdatleten, zodat u op uw eigen tempo kunt lopen.

Zoekt u naar color, obstacle, fun of mud run op internet, dan vindt u evenementen door het hele land. Neem voor u zich inschrijft een kijkje op de website van de organisatie. Daar leest u wat het karakter van het evenement is en welke afstanden en eventuele extraatjes er zijn.

Trefwoorden: