Vind uw ideale hardloopschoen

Adviezen voor passen en meten

Smal, breed, een hoge wreef of wijde tenen: geen voet is hetzelfde. Gelukkig is er voor bijna elke voet wel een hardloopschoen te vinden.

Bestudeer uw voeten, doe de natte-voetentest, volg de tips en u vindt de ideale hardloopschoen.

Natte voetentest

Meestal kijkt de verkoper naar je normale schoen om te zien waar de zool het meest versleten is. Soms zegt dit meer over het materiaal dan over uw voet. De natte-voetafdruktest geeft een beter beeld van uw voeten. Het is nog steeds geen professionele manier om uw voeten te doorgronden. Daarvoor moet u bij de podoloog zijn.

Zo werkt het

Zet je voet in het water en loop even over een vlakke, egale grond zoals een stuk karton.

Ziet u:

 

 • de teen- en hielafdruk met weinig ertussen? U heeft een schoen nodig, die een holle voet corrigeert. Bij dergelijke schoenen is de buitenzijde van de tussenzool meer ondersteunend dan de binnenzijde.
 • de hele voet? Dit is een platvoet. Bij deze schoenen is het materiaal aan de binnenzijde van de tussenzool harder ten opzichte van de buitenzijde.
 • de tenen, voorvoet en hiel, zonder tussenruimte maar met brede band? U heeft een normale voetafwikkeling.

Schoenen kopen

Voor een goed advies kunt u beter naar een hardloopwinkel gaan in plaats van naar een sportwinkel. De verkopers zijn echte specialisten in hardloopschoenen. Een goede hardloopschoen kost ongeveer honderd euro. U doet er misschien niet langer mee dan met een goedkopere schoen, maar uw prestaties zijn wel beter.

Tips bij het passen

 • Maak een omtrek van uw voet, knip die uit en neem hem mee als u schoenen gaat passen. Vergelijk deze met de binnenzool van de schoen die u wilt kopen. Zo kunt u zien of de schoen voor uw voet is gemaakt.
 • Ga ’s middags schoenen passen of als u net hebt hardgelopen. Dan zijn uw voeten iets opgezet. U kunt dan het beste testen wat uw voet nodig heeft.
 • Kijk staand of uw schoenen goed zitten en hoeveel ruimte u heeft. Er moet altijd zo’n zes millimeter zitten tussen uw langste teen en de voorkant van uw schoen.
 • Let goed op de pasvorm. Vooral bij de hielkap is dit belangrijk. Als de vorm niet goed bij uw voet past, kunt u enkel- en knieproblemen krijgen.
 • Kies niet voor een extra brede schoen als u geen brede voet heeft, anders schuift u voet teveel.
 • Ren even door de winkel voor een vlugge test.
 • Draag sportsokken en stop uw eventuele steunzool in de hardloopschoen.
 • Pas meerdere maten. Heeft u bijvoorbeeld maat 38, dan kunt u het beste ook maat 37 en 39 passen. Kies de schoen die het beste zit en koop niet puur op die cijfertjes.
 • In een aantal hardloopspeciaalzaken staat een footscan. Dit apparaat maakt een digitale afbeelding van uw voet. U loopt over een drukmeetplaat, terwijl de Footscan de bewegingen van uw voet volgt. Het apparaat geeft u een advies over een geschikte schoen.
 • Koop geen schoenen die niet lekker zitten.

Strikken tegen slippen

Heeft u na al deze tips tóch nog hardloopschoenen die niet optimaal passen? Dan kan uw manier van veters strikken dit nog enigszins rechttrekken.

 • Slippende hiel: rijg uw veters kruislings tot op het één na laatste gaatje. Rijg de veter door het gaatje aan dezelfde kant en trek de veter verder totdat er een lusje ontstaat. Rijg het uiteinde van de veter door het lusje aan de andere kant en trek stevig aan.
 • Te brede schoen: rijg de veters kruislings tot halverwege uw schoen. Doe dan hetzelfde zoals bij de eerste mogelijkheid staat omschreven. Als u de veters stevig hebt aangetrokken, kunt u weer verder rijgen op de normale kruislingse manier.
 • Te smalle schoen: haal de veters helemaal uit de schoen. Rijg ze opnieuw vanaf het derde of vierde gaatje van beneden.

1 Reactie

Door J. van Jansen (niet gecontroleerd) op ma, 5-10-2015 - 20:23

Normale voetafwikkeling?
Wat is dat? Sommige voetafwikkelingen komen vaker voor dan andere maar misschien hoort een bepaalde voetafwikkeling wel bij de bouw van een persoon.
Medisch onderzoek heeft nooit uitgewezen dat een dure sportschoen beter is dan een goedkopere. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat dure sportschoenen beter zijn voor de winst/verlies rekening van Nike.