7 manieren waarop rommel je hersenen beinvloedt

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Getty Images

We zeggen het niet voor niets: een rommelig huis is een rommelig brein. Het omgekeerde geldt namelijk ook: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Zeven manieren waarop rommel impact heeft op je hersenen.

Misschien ben je niet 's werelds grootste sloddervos, maar ongemerkt verzamel je toch aardig wat troep om je heen. Die spullen op de trap die al een tijdje mee naar boven moeten, die stapel kranten en tijdschriften die echt nog gelezen gaan worden en die gebruikte thee- en koffiemokken in de woonkamer. En wat te denken van de zooi in de fruitschaal, of die ene rommella in de keuken? Al die troep heeft meer invloed dan je denkt. Onderzoek toont aan dat rommel invloed heeft op je emoties, gedrag, beslissingen en zelfs relaties met anderen. Bovendien geeft rommel stress en zorgt het dat je onrustig slaapt. En dat is niet het enige: troep maakt je ook nog  eens dik. Hoe zit dat?

1. Troep zorgt voor uitstelgedrag

Wetenschappers van Princeton University hebben aangetoond dat ons brein dol is op orde. Sterker nog: hoe groter de rommel om je heen; hoe meer hersenen geneigd zijn dingen uit te stellen. Dit uitstelgedrag heeft vervelende gevolgen. Het geeft niet alleen stress en zorgt dat je op den duur het overzicht kwijtraakt, maar het zorgt er ook voor dat je gaat 'woggen'. Dit zogenoemde werkontwijkend gedrag bestaat voor veel mensen uit Netflix bingen met de daarbij behorende snacks. Het gevolg: je hoofd loopt nog steeds over, maar je hebt er met een beetje pech wel een aantal kilo's bij. Sowieso zijn er meerdere onderzoeken die een link hebben gevonden tussen een rommelige omgeving en slechte eetgewoontes. Daar blijkt niet alleen uit dat mensen in een ongeorganiseerde leefomgeving meer eten dan mensen in een opgeruimd huis - tot twee keer zoveel - maar ook dat ze veel vaker ongezonde keuses maken. Sterker nog: mensen die in een extreem rommelig huis wonen hebben lopen tot 77 procent meer risico op overgewicht.

2. Je raakt overprikkeld door rotzooi

Wanneer overal om je heen rommel ligt, gebeurt er heel veel in je gezichtsveld. Je ogen blijven zich hierdoor steeds op nieuwe dingen focussen, informatie die je hersenen weer moeten verwerken. "Rommel bombardeert je geest als het ware met overbodige stimuli, waardoor je bewustzijn overuren draait en bezig is met informatie die eigenlijk niet eens zo belangrijk is", legt psycholoog Sherri Bourg Carter uit aan Psychology Today. Ondertussen is je aandacht niet bij de dingen die wél moeten gebeuren en krijgen de hersenen continu het signaal dat er dingen onaf zijn. Het gevolg? Een overprikkeld brein.

3. Rommel geeft stress

Het is al eerder genoemd, maar het blijkt ook uit de cijfers: rommel zorgt voor stress. Troep heeft letterlijk invloed op je cortisolgehalte. Vrouwen die in rommelige huizen wonen maken niet alleen meer van dit stresshormoon aan, maar het cortisolgehalte daalt ook 's nachts niet meer naar een aanvaardbaar niveau. Dit heeft z'n weerslag op je gemoedstoestand, maar zorgt ook voor onrust in je relatie met je partner, familie en vrienden.

4. Je neemt minder betrouwbare beslissingen

Door alle rotzooi om je heen en alles wat er om je heen gebeurt, ben je minder goed in staat om na te denken. Volgens wetenschappers ben je hierdoor zelfverzekerder dan zou moeten en neem je minder betrouwbare beslissingen. Je beoordelingsvermogen gaat namelijk achteruit als je continu omringt wordt door troep.

5. Je geheugen gaat achteruit door een rommelig huis

Je zou het niet denken, maar teveel troep om je heen heeft zelfs effect op hoe je cognitieve geheugen werkt. Te veel rotzooi om je heen maakt je cognitieve geheugen zwakker, zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Health. Je nam dus al minder betrouwbare beslissingen door de rommel om je heen, maar doordat je cognitieve geheugen wordt aangetast wordt het uberhaupt nemen van beslissingen lastiger. Je hebt moeite je te concentreren en informatie op te nemen en te verwerken.

6. Troep zorgt voor méér troep

Als het toch al rommelig is bij je thuis, moet je ook oppassen dat het niet nóg voller wordt, want een rommelig huis zorgt ervoor dat je veel makkelijker (online) impulsaankopen doet, zo ontdekten wetenschappers van de Journal of Consumer Research. Daar wordt je huis voller van en je portemonnee alleen maar leger. Zin om online te gaan shoppen? Dan doe je er verstandig aan eerst aan het opruimen te slaan. Dikke kans dat je koopbehoefte daar een stuk minder van wordt.

7. Je wordt ontevreden van rommel

Al die troep is niet goed voor je gemoedsrust. Sterker nog: onderzoek toont aan dat mensen met een rommelig huis niet alleen minder tevreden zijn over hun huis, maar uiteindelijk zelfs minder tevreden zijn met hun hele leven.

Opruimtips

  • Stel jezelf iedere dag een klein, afgebakend opruimdoel en richt je daar dan ook helemaal op. Dus pak eerst die rommella in de keuken aan en ga daarna pas je zolder opruimen.
  • Bewaar geen dingen omdat ze ooit nog van pas kunnen komen. Mocht je iets toch ooit nodig hebben, dan kun je het tegen die tijd vast ergens lenen of huren. Iets dat je al lang niet gebruikt hebt en geen sentimentele waarde heeft, kan dus gewoon weg.
  • Geef dingen een vaste plek in huis. Niet alleen je sleutels, maar bijvoorbeeld ook rekeningen en kassabonnetjes. Ga eens in de week even zitten om dit goed te archiveren.
  • Koop niet teveel nieuwe dingen. Stel jezelf de regel dat als er iets binnenkomt, er ook iets uit moet. Denk sowieso wat langer na over aankopen, vaak vraag je jezelf dan een dag of drie later af waarom je het eigenlijk zo graag wilde hebben.

 

Bron 
  • hln.be
  • Huffington Post
  • Bustle