Mogelijke doorbraak: cholesterolremmers tegen alzheimer

Het verlagen van het cholesterolniveau in de hersenen kan mogelijk een rol spelen in het voorkomen van de ziekte van Alzheimer, of het verminderen van de ernst ervan. Dit melden onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Stem Cell.

De Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers denken zelfs met de ontdekking een doorbraak te hebben in de mogelijke behandeling van de ziekte. Nederland telt op dit moment zo’n 270.000 mensen met de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Volgens Alzheimer Nederland zal die groep groeien naar een half miljoen mensen. Elk jaar groeit de patiëntengroep met zeker vijf- tot zevenduizend. 

Alzheimer-behandeling

Neurobioloog en alzheimeronderzoeker dr. Rik van der Kant van de Vrije Universiteit in Amsterdam meldt dat de alzheimer-behandeling door cholesterolvermindering in de hersenen "een nieuwe weg kan zijn, die nu wordt ingeslagen".

Cholesterolremmers

Dankzij nieuwe technieken konden de onderzoekers uit Nederland en Amerika zien dat cholesterolophoping in de hersenen leidt tot een opstapeling van bepaalde eiwitten die alzheimer veroorzaken. De groep onderzoekers hoopt binnen één tot twee jaar cholesterolremmers voor het hersengebied te kunnen testen bij patiënten met de ziekte.

Bron(nen):