PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Wat is de ziekte van Alzheimer?

Steeds meer mensen krijgen de ziekte van Alzheimer. Wat is Alzheimer precies en hoeveel mensen komen er mee in aanraking?

Dementie

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, de verzamelnaam voor ruim 50 hersenziektes- en stoornissen. In Nederland leven momenteel zo'n 260.000 dementerenden. Eén op de vijf krijgt een vorm van dementie. Bekende vormen zijn Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie.

182.000

70 procent van de groep dementerenden heeft de ziekte van Alzheimer. Dat komt neer op ongeveer 182.000 mensen. Gemiddeld wordt er in Nederland elk kwartier bij iemand Alzheimer geconstateerd.

Leeftijd

Wat zijn de cijfers van dementerenden per leeftijdscategorie? Een overzicht:
- 4,6% van de mensen jonger dan 65
- ruim 10% van de mensen boven de 65
- ruim 20% van de mensen boven de 80
- ruim 40% van de mensen boven de 90

Ongeeslijk

Gezondheidsnet publiceerde eerder een artikel inclusief video, waarin de aantasting van de hersenen van een Alzheimer-patiënt in beeld wordt gebracht. Er is vooralsnog geen geneesmiddel gevonden. Wel deden onderzoekers een ontdekking over een bepaald medicijn, dat Alzheimer mogelijk kan 'vertragen'.

Ook het kabinet besteedt via een video aandacht aan dementie in het algemeen.

Hoe herken ik Alzheimer en wat is het ziekteverloop?

Bron(nen):

Reactie toevoegen