Oproep: vergeetachtigheid

Is het dementie of niet?

Bijna iedereen heeft wel eens last van een haperend geheugen. Je kunt niet op een naam komen of je bent gedesoriënteerd in de stad op een drukke zaterdagmiddag. Voor een artikel in Plus Magazine zijn we op zoek naar dit soort voorbeelden van vergeetachtigheid. En we willen uitzoeken wanneer het een voorteken is van dementie.

Wat wilde ik ook alweer pakken in de keuken? Hoe heette die buurman uit de straat ook alweer? Hoe werkte dat lastige koffiezetapparaat? En die ‘handige’ app van de zorgverzekeraar? We zijn op zoek naar uw ervaringen met dit soort vergeetachtigheid. Want iedereen heeft wel eens de angstige gedachte - is het dementie? Of is het normale vergeetachtigheid? Daar willen we duidelijkheid over proberen te krijgen.

Uit de reacties halen we een aantal aansprekende voorbeelden. Die leggen we voor aan een deskundige op het gebied van dementie. Steeds met de vraag: is het een voorteken van dementie, of niet? Hoe erg moet een geheugenklacht zijn, voordat je je zorgen moet gaan maken? Wat zijn typisch geheugenklachten die bij de ziekte van Alzheimer horen? Dit soort zaken willen we graag aan bod laten komen. 

Geef een korte reactie

We zijn erg blij met uw voorbeelden van vergeetachtigheid. Reageren kan hieronder, in het vakje onder dit bericht. Maar u kunt ook een korte email sturen naar gezondheid@plusmagazine.nl ovv ‘vergeetachtigheid’. Uw naam wordt niet overgenomen in het artikel, het gaat om de voorbeelden van vergeetachtigheid.

Of geef een interview

We zijn ook op zoek naar mensen die hun persoonlijke verhaal willen delen over vergeetachtigheid en de angst voor dementie. Heeft u er onderzoek naar laten doen? En wat kwam daaruit? Mogelijk voelde u zich al meteen een stuk zekerder over uw geheugen, toen bleek dat het geen dementie was. Of u heeft een voorstadium van dementie en probeert nu met oefeningen verdere achteruitgang zo lang mogelijk uit te stellen. We zoeken mensen die met naam, toenaam en foto in Plus Magazine willen, met een kort interview van een halve pagina. Hiervoor kunt u eveneens schrijven naar gezondheid@plusmagazine.nl ovv ‘interview vergeetachtigheid’.

Vermeld uw volledige naam, leeftijd, adres, e-mailadres en telefoonnummer. Stuur ook een foto mee, een eigen kiekje met de smartphone is prima. We lezen alle reacties zorgvuldig en nemen contact met u op als uw reactie wordt gekozen voor een interview. Er komt dan een fotograaf langs voor een mooi portret.

Reageren kan tot maandag 27 september.

 

 

Reactie toevoegen

35 Comments

Door Oliver Antony (niet gecontroleerd) op wo, 6-10-2021 - 02:48

Hallo allemaal, ik zag opmerkingen van mensen die al een lening van Pure Heart Lady hadden ontvangen, en toen besloot ik om volgens hun aanbevelingen een aanvraag in te dienen en slechts een paar uur geleden bevestigde ik het totale bedrag van EUR 50.000 dat ik had aangevraagd op mijn persoonlijke bankrekening . Dit is echt geweldig nieuws en ik raad iedereen die een echte lening nodig heeft aan om via hun e-mail Dellastaylors@yahoo.com een ​​aanvraag in te dienen.
WhatsApp op +1 (209) 251-1529

Door James William (niet gecontroleerd) op wo, 6-10-2021 - 02:47

Hallo allemaal, ik heb zin in vandaag. Ik zag de opmerkingen van mensen die al een lening hadden gekregen bij Della Taylor en besloot me vervolgens, op basis van hun aanbevelingen, te registreren. Een paar uur geleden heb ik in totaal 10.000 euro bevestigd, die ik van mijn eigen bankrekening heb opgevraagd. Dit is echt geweldig nieuws en ik raad iedereen die een echte lening nodig heeft aan om een ​​aanvraag in te dienen via e-mail: Dellastaylors@yahoo.com.
WhatsApp op +1 (209) 251-1529

Door inge hage kuyl (niet gecontroleerd) op vr, 1-10-2021 - 11:22

Sinds ik in een jaar tijd geopereerd ben met lichte narcoses heb ik heel veel moeite met onthouden van dingen en vergeet ik gebeurtenissen uit het verleden; ook het bridgen gaat steeds slechter ik ben 73 jaar ..leeftijdprobleempje??

Door Tineka (niet gecontroleerd) op vr, 1-10-2021 - 09:06

ingrediënten kopen voor een maaltijd en dan niet weten welk recept ik uit welk kookboek wilde gebruiken. Ik schrijf het nu in een boekje: de naam van het kookboek en de bladzijde.
Een naam niet meer weten en dan pas een dag later er weer op komen. Ik weet dan nog welke klinker er in de naam zat, maar de naam is voor een dag weg.
Soms rijd ik ergens en dan weet ik ineens niet meer waar ik naartoe op weg ben. Dat duurt misschien maar 15 seconden, maar het lijkt een eeuwigheid, en dan weet ik het weer, maar dat is wel beangstigend.
Het ergste vind ik dat ik heel weinig meer over de babytijd en de jeugd van mijn kinderen weet. Soms vragen ze mij er over en dan moet ik zeggen dat ik het niet meer weet. Heel verdrietig.
Ik kan ook bijna geen nieuwe dingen meer leren. Ik probeer met Duolingo een nieuwe taal te leren, Hongaars, maar het schiet absoluut niet op. De woorden blijven als nieuw.

Door Annet (niet gecontroleerd) op vr, 1-10-2021 - 06:29

Ben heel veel vergeetachtig weet weinig tot niets van vroeger , vergeet sommigen dingen van nu ook zeg maar. Tevens zeg ik de verkeerde dingen dat is zo frustrerend vooral omdat je het vaak zelf hoort. Naar de neuroloog geweest enz. bleek geen dementie te zijn maar wel duidelijk aanwijsbare vergeetachtigheid. Zit met schildklier medicatie en vitB12 injectie om de dag ws komt het daardoor.

Door R.R. Beers (niet gecontroleerd) op wo, 29-9-2021 - 15:22

Kan niet direct op een naam komen, maar even later schiet de naam me dan zo maar te binnen.
Wat is dat?

Door Jojo (niet gecontroleerd) op vr, 17-9-2021 - 21:48

@Anonymous sommige medicijnen werken ook ontregelend op je schildklierhormonen. Als die ontregeld is, kan dat ook van invloed zijn op je geheugen.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op vr, 17-9-2021 - 21:45

@John, in je slaap treedt je een beetje uit en 's ochtends moet je weer langzaam in je lijf komen en aarden. Beste is dan om rustig even bij te komen. Lichamelijke stuk kan wel een rol spelen. Denk aan eventueel medicijngebruik en hormoonhuishouding.
@Anonymous, ben op zich niet zo'n voorstander van medicijngebruik omdat het veel ontregelt in je lichaam. Als je goed voor je gezondheid zorgt, zijn ze niet altijd nodig. In elk geval kan je het wat ondersteunen met voedingssupplementen omdat medicijnen een aanslag zijn op bepaalde voedingsstoffen. Beste is wel om even advies te vragen.

Door Dana (niet gecontroleerd) op vr, 17-9-2021 - 14:18

Ik gebruik drie talen in mijn dagelijkse contacten mondeling en schriftelijk. Gebeurt steeds vaker dat ik een woord niet meer weet in een tal of in twee, maar dan wel in de derde. Of soms in een andere taal dat ik minder gebruik. Vervelend!
Merk ook dat ik meer moeite heb met rekenen in mijn hoofd, dus zonder de rekensom op te schrijven. Tien jaar geleden kon ik het erg goed doen.
Wat ik jammer vind is dat ik mij weinig of niets ksn herinneren van toen ik kind en puber was. Net of dat niet bestond. Losse incidenten wel, maar niet om te zeggen dat ik het nog weet. Als vrienden mij vertellen dat ik dit of dat deed of vertelde, weet ik er niets van. En meestals brengt het de herinnering terug, heel soms. Door oude foto's te kijken verbaast ik mij vaak over mijn verleden.
Toen ik 45 was begon ik de studie voor Air Transport Pilot. Was moeilijk mijn brein in werking te krijgen, maar na een paar maanden ging het prima. Diploma gehaald met top cijfers. Dus brein werkte toen perfect.
Voor de rest, zelfde als zoveel mensen schrijven. O ja, vaak ben ik spullen kwijt dat ik minuten geleden in handen nog had.

Door Pauline Hilverink (niet gecontroleerd) op do, 16-9-2021 - 15:19

Gelukkig dat ik niet de enige ben…
De gebeurtenissen, herinneringen van vroeger, zijn wel goed terug te roepen.
De diverse dagelijkse bezigheden, moet ik met strakke planning uitvoeren anders vergeet ik teveel.