Oproep: vergeetachtigheid

Is het dementie of niet?

Bijna iedereen heeft wel eens last van een haperend geheugen. Je kunt niet op een naam komen of je bent gedesoriënteerd in de stad op een drukke zaterdagmiddag. Voor een artikel in Plus Magazine zijn we op zoek naar dit soort voorbeelden van vergeetachtigheid. En we willen uitzoeken wanneer het een voorteken is van dementie.

Wat wilde ik ook alweer pakken in de keuken? Hoe heette die buurman uit de straat ook alweer? Hoe werkte dat lastige koffiezetapparaat? En die ‘handige’ app van de zorgverzekeraar? We zijn op zoek naar uw ervaringen met dit soort vergeetachtigheid. Want iedereen heeft wel eens de angstige gedachte - is het dementie? Of is het normale vergeetachtigheid? Daar willen we duidelijkheid over proberen te krijgen.

Uit de reacties halen we een aantal aansprekende voorbeelden. Die leggen we voor aan een deskundige op het gebied van dementie. Steeds met de vraag: is het een voorteken van dementie, of niet? Hoe erg moet een geheugenklacht zijn, voordat je je zorgen moet gaan maken? Wat zijn typisch geheugenklachten die bij de ziekte van Alzheimer horen? Dit soort zaken willen we graag aan bod laten komen. 

Geef een korte reactie

We zijn erg blij met uw voorbeelden van vergeetachtigheid. Reageren kan hieronder, in het vakje onder dit bericht. Maar u kunt ook een korte email sturen naar gezondheid@plusmagazine.nl ovv ‘vergeetachtigheid’. Uw naam wordt niet overgenomen in het artikel, het gaat om de voorbeelden van vergeetachtigheid.

Of geef een interview

We zijn ook op zoek naar mensen die hun persoonlijke verhaal willen delen over vergeetachtigheid en de angst voor dementie. Heeft u er onderzoek naar laten doen? En wat kwam daaruit? Mogelijk voelde u zich al meteen een stuk zekerder over uw geheugen, toen bleek dat het geen dementie was. Of u heeft een voorstadium van dementie en probeert nu met oefeningen verdere achteruitgang zo lang mogelijk uit te stellen. We zoeken mensen die met naam, toenaam en foto in Plus Magazine willen, met een kort interview van een halve pagina. Hiervoor kunt u eveneens schrijven naar gezondheid@plusmagazine.nl ovv ‘interview vergeetachtigheid’.

Vermeld uw volledige naam, leeftijd, adres, e-mailadres en telefoonnummer. Stuur ook een foto mee, een eigen kiekje met de smartphone is prima. We lezen alle reacties zorgvuldig en nemen contact met u op als uw reactie wordt gekozen voor een interview. Er komt dan een fotograaf langs voor een mooi portret.

Reageren kan tot maandag 27 september.

 

 

Reactie toevoegen

29 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op vr, 17-9-2021 - 21:48

@Anonymous sommige medicijnen werken ook ontregelend op je schildklierhormonen. Als die ontregeld is, kan dat ook van invloed zijn op je geheugen.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op vr, 17-9-2021 - 21:45

@John, in je slaap treedt je een beetje uit en 's ochtends moet je weer langzaam in je lijf komen en aarden. Beste is dan om rustig even bij te komen. Lichamelijke stuk kan wel een rol spelen. Denk aan eventueel medicijngebruik en hormoonhuishouding.
@Anonymous, ben op zich niet zo'n voorstander van medicijngebruik omdat het veel ontregelt in je lichaam. Als je goed voor je gezondheid zorgt, zijn ze niet altijd nodig. In elk geval kan je het wat ondersteunen met voedingssupplementen omdat medicijnen een aanslag zijn op bepaalde voedingsstoffen. Beste is wel om even advies te vragen.

Door Dana (niet gecontroleerd) op vr, 17-9-2021 - 14:18

Ik gebruik drie talen in mijn dagelijkse contacten mondeling en schriftelijk. Gebeurt steeds vaker dat ik een woord niet meer weet in een tal of in twee, maar dan wel in de derde. Of soms in een andere taal dat ik minder gebruik. Vervelend!
Merk ook dat ik meer moeite heb met rekenen in mijn hoofd, dus zonder de rekensom op te schrijven. Tien jaar geleden kon ik het erg goed doen.
Wat ik jammer vind is dat ik mij weinig of niets ksn herinneren van toen ik kind en puber was. Net of dat niet bestond. Losse incidenten wel, maar niet om te zeggen dat ik het nog weet. Als vrienden mij vertellen dat ik dit of dat deed of vertelde, weet ik er niets van. En meestals brengt het de herinnering terug, heel soms. Door oude foto's te kijken verbaast ik mij vaak over mijn verleden.
Toen ik 45 was begon ik de studie voor Air Transport Pilot. Was moeilijk mijn brein in werking te krijgen, maar na een paar maanden ging het prima. Diploma gehaald met top cijfers. Dus brein werkte toen perfect.
Voor de rest, zelfde als zoveel mensen schrijven. O ja, vaak ben ik spullen kwijt dat ik minuten geleden in handen nog had.

Door Pauline Hilverink (niet gecontroleerd) op do, 16-9-2021 - 15:19

Gelukkig dat ik niet de enige ben…
De gebeurtenissen, herinneringen van vroeger, zijn wel goed terug te roepen.
De diverse dagelijkse bezigheden, moet ik met strakke planning uitvoeren anders vergeet ik teveel.

Door Eleonora (niet gecontroleerd) op do, 16-9-2021 - 01:58

Pindakaas in de diepvries. Autosleutels in de groentela. Huissleutels in de voordeur laten zitten. Onlogische volgorde van handelingen. Chaotischer. Boeken twee keer kopen. Bij herlezen is het als nieuw. Ineens een brainfreeze bij de simpelste woorden of namen. Dagen en data door elkaar gooien. Dingen die me gezegd zijn, straal vergeten. Alles meerdere keren moeten controleren. En dan nog een keer, want wat stond er ook al weer? Geheugen is een gatenkaas! Verhaspelingen. Geen innerlijk overzicht meer hebben.

Door Annie (niet gecontroleerd) op wo, 15-9-2021 - 23:45

Als duizendpoot doe ik meerdere dingen tegelijk. Een kunstje die veel vrouwen kennen. Maar soms wordt ik verrast doordat ik ineens iets kwijt ben dat ik een minuut ervoor nog vast had. Waar is mijn telefoon? Ik had toch net een stofdoek vast? Oplossing: ik ga bewust niet zoeken, want dat is vaak alleen spullen verplaatsen. Maar kalm opruimen. Dan kom ik het 'verloren' artikel meestal op een gekke plek weer tegen. Ander voorbeeld: een serie met 5 seizoenen volgen en niet onthouden hoe de hoofdpersonen heten....

Door Hanny (niet gecontroleerd) op wo, 15-9-2021 - 14:21

Ik heb last van vergeetachtigheid zoals het vergeten hoe een bekende filmster of actrice heet maar ik geef ook verkeerde namen aan dingen of mensen. Zo was ik in Engeland en zei dat er daar nog brievenbussen waren terwijl ik toch echt telefooncellen bedoelde. Ik weet dan wel gelijk dat het fout is. Het gekste is dat ik mijn kleinkinderen die Benthe en Indy heten soms Kate en Nikki noem en zo heten de dochters van mijn zus die al lang volwassen zijn. Het gebeurt regelmatig en ik vind het zelf gek maar kan er niets aan doen. Ik geloof niet dat ik al dement ben, ik leer nog regelmatig nieuwe dingen en dan zou ik dus niet dement zijn maar zorgen maak ik me wel.

Door Gerard Bijl (niet gecontroleerd) op wo, 15-9-2021 - 10:47

Ik weet ineens niet meer, hoe de kinderen van mijn oudste dochter heten. 5 min. later weer wel.
Ik weet nog alle straten op te noemen, waar ik heb gewoond, maar niet meer de naam van mijn huidige adres. Even later weer wel
Ik ben 83
g.bijl.nl@gmail.com

Door Truus (niet gecontroleerd) op wo, 15-9-2021 - 10:37

Niet op een woord of naam kunnen komen.
Vaker hetzelfde moeten lezen om te begrijpen wat ik lees. Alles gedetailleerd in de agenda moeten schrijven om niet te vergeten en dan vergeten in de agenda te kijken. Steeds lastiger kunnen concentreren.
Vaak niet meer weten wat me verteld is.

Door John (niet gecontroleerd) op wo, 15-9-2021 - 00:05

De wekker want ik moet er de volgende ochtend vroeg uit want ik heb medisch fitness. De wekker gaat en ik word wakker. Waarom gaat de wekker? Welke dag is het vandaag? Dan word ik boos op mezelf dat ik het niet meer weet. Eerst naar het toilet en dan naar de douche en ineens vallen de muntjes weer op hun plaats. Het is dinsdag en ik heb om 8 uur medisch fitness. Komt dit nou omdat ik ineens dingen aan het vergeten ben of omdat ik heel erg diep heb geslapen en door de wekker abrupt uit mijn slaap ben gerukt?