Wat zijn de symptomen van een hersentumor?

Wees alert bij hoofdpijn, misselijkheid en concentratieproblemen

Vrouw met hoofdpijn grijpt haar hoofd vast
Getty Images

Wanneer hersencellen zich beginnen te vermenigvuldigen op ongecontroleerde wijze, ontwikkelt zich een hersentumor of -gezwel. Zo'n tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een goedaardige tumor dringt niet door in omliggende weefsels en zaait niet uit. Toch kan een goedaardige tumor ook risico's met zich meebrengen. Een kwaadaardige tumor (hersenkanker) groeit snel en dringt wel door naar andere delen van de hersenen of het ruggenmerg.

De symptomen van een hersentumor zijn divers en hangen af van zowel de grootte als de plek waar de tumor zit. Deze symptomen komen ook voor bij andere aandoeningen, dus dit kan de diagnose bemoeilijken. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe groter de overlevingskansen. 

Symptomen om alert op te zijn, zijn:

  • Hoofdpijn (voornamelijk in de ochtend)
  • Misselijkheid en braken
  • Verstoringen in spraak, zicht of gehoor
  • Problemen met evenwicht of coördinatie
  • Stemmingswisselingen of persoonlijkheidsveranderingen
  • Geheugen- of concentratieproblemen
  • Onwillekeurige spiertrekkingen of -krampen.

Risicofactoren

De exacte oorzaak van hersenkanker is onduidelijk. Wat wel duidelijk is dat blootstelling aan röntgenstraling een risicofactor is. Ook bekend is dat hersenkanker vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Hoewel vaak gezegd wordt dat er een verband zou zijn tussen het gebruik van de mobiele telefoon en hersenkanker, is er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan om dat met zekerheid te kunnen stellen.

Behandeling

De behandeling van een hersentumor (hersenkanker) verschilt voor iedere patiënt. Er zijn verschillende behandelmethoden zoals chirurgie, bestraling en chemotherapie. Het behandelteam zal per individu kijken welke behandeling het meest effectief is. Dat hangt af van verschillende factoren, zoals het type en de locatie van de tumor. Daarnaast zal ook naar de algehele gezondheid van de patiënt worden gekeken. Ook medicijnen kunnen symptomen verlichten.

Auteur 
Bron 
  • Gezondheid.be