Bescherm je tastzin

Voelen doe je met zenuwen in je huid

Getty Images

Je tastzin kan wat minder worden, zeker naarmate de jaren gaan tellen. Hoe komt dat? En is er iets tegen te doen?

Voelen doen we met de zenuwen in onze huid. Warmte en kou of een aanraking zorgen voor een vliegensvlug signaaltje naar de hersenen dat we vertalen als bijvoorbeeld 'fijn' of 'pijn'. Vooral handen en voetzolen zijn voorzien van extreem veel zenuwuiteinden. Elke voetzool bevat maar liefst 100.000 tot 200.000 zenuwuiteinden.

Wandel eens op blote voeten

Onze handen krijgen veel prikkels, omdat we ze de hele dag gebruiken. Maar terwijl onze vingers over een toetsenbord vliegen of de afwas doen, worden de voeten nog weleens vergeten. Bovendien zorgen schoenen voor ‘demping’ van de signalen van voet naar brein. Daarom is niets zo’n boost voor je sensorische systeem als een wandeling op blote voeten. Heerlijk, langs het strand bijvoorbeeld.

Er zijn ook wandelpaden en wandeltochten in Nederland waar je blootsvoets veilig kunt lopen, zie www.blotevoetenwandelingen.nl voor tips.

Zenuwen gaan minder goed werken

Als we ouder worden, neemt de gevoeligheid in onze huid langzaam af. Dat heeft te maken met zenuwen die gaandeweg minder goed gaan functioneren. Dat gebeurt in veel sterkere mate bij mensen met diabetes type 2. Zeker als je de bloedglucosewaarden niet goed onder controle krijgt, kunnen de zenuwen worden aangetast. Een berucht gevolg is neuropathie. Dat is het ongevoelig worden van de huid, met name in de voeten. Niet te veel snelle suikers eten dus.

Een andere oorzaak voor het ongevoeliger worden van de zenuwen is een overdadige alcoholconsumptie. Het lichaam breekt de alcohol af, en die stoffen verdoven en vergiftigen de zenuwen. Het effect wordt versterkt door een vitamine B-tekort. Wees matig met alcohol als je zo lang mogelijk wilt genieten van je grootste zintuig.

Neuropathie?

Een veeg teken dat je minder goed voelt, is een tintelend gevoel, pijn in de voeten of gevoelloosheid. Je merkt het bijvoorbeeld nauwelijks dat je een teen stoot. Of er echt sprake is van neuropathie kan alleen de arts vaststellen.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine