Bestaat er een vaccin tegen gordelroos?

Getty Images

Gordelroos is een kwaal die veel voorkomt bij 55-plussers. Ik heb gehoord dat je het vóór kunt zijn met inentingen. Er schijnen zelfs plannen te zijn om dat landelijk te gaan invoeren, net zoals bij de griepvaccinatie. Nu kan dat gepraat nog jaren duren, dus mijn vraag is: is het mogelijk om op eigen kosten zo’n inenting te krijgen? Mijn huisarts en de GGD hadden er nog nooit van gehoord.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Gordelroos is een nare ziekte die ook nog vaak een langdurig pijnsyndroom geeft (postherpetische neuralgie). Gordelroos wordt veroorzaakt door een re-activatie van het waterpokkenvirus.

Bijna iedere volwassen Nederlander heeft als kind waterpokken gehad. Daarna heb je voldoende antistoffen in je bloed om het virus doorlopend uit je lichaam 'op te ruimen'. Maar ­helaas raak je het waterpokken­virus nooit helemaal kwijt. Het houdt zich op in je zenuwweefsel, waar het niet bereikbaar is voor anti­stoffen.

Als je minder afweerstoffen in je bloed hebt, bijvoorbeeld doordat je immuunsysteem het te druk heeft met een andere infectie, ruikt het gordelroosvirus soms zijn kans en verspreidt zich in de huid rond de besmette zenuwtak. Dat geeft die typische ontstoken 'gordel' aan één kant van het lichaam.

In Nederland worden kinderen niet standaard gevaccineerd tegen waterpokken, in Amerika wel. Er bestaat ook een vaccin tegen gordelroos, Zostavax. Dit is een sterkere variant van het waterpokkenvaccin. Het verhoogt je concentratie antistoffen en vermindert de kans op gordelroos met 70 procent. Je kunt het kopen voor €145; het wordt niet vergoed uit de basisverzekering. De huisarts kan het dan toedienen. Er loopt inderdaad een discussie of iedereen het moet krijgen. Maar of dat gaat gebeuren en hoelang dat duurt, is onzeker.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!