Helpt collageen slikken tegen rimpels?

Getty Images

Collageen wordt als voedingssupplement tegen rimpels verkocht. Dat lijkt me wel wat. Werkt het en hoeveel mag je per dag innemen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

U kunt het bijna onbeperkt innemen, maar het lijkt me niet zinvol. Collageen is een eiwit dat bij mens en dier zorgt voor stevigheid en elasticiteit van onder andere de huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden. De voedingssupplementenindustrie suggereert dat je op latere leeftijd extra collageen moet innemen (in de vorm van voedingssupplementen) omdat je er minder van aanmaakt naarmate je ouder wordt. Die supplementen worden gemaakt van slachtafval van zoogdieren, pluimvee en vissen, en zouden onder meer beschermen tegen rimpels. Collageen wordt, nadat je het opeet, in het maagdarmkanaal verknipt tot aminozuren: bouwstenen waar het lichaam nuttige stoffen van maakt. Je lichaam ziet niet of een aminozuur afkomstig is uit een koe, een vis of een sojaboon.

Uw verwarring over de hoeveelheid die je mag nemen begrijp ik wel. De aanbevolen dagelijkse doseringen lopen uiteen van 2 tot 20 gram. Dit wordt vooral ingegeven door de vraag of de producent pillen of poeders aanbiedt.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.