Tips tegen droge handen

Snel zachte en soepele handen

Getty Images

Droge handen zijn een veel voorkomend probleem in de winter. Bijvoorbeeld doordat u in de kou fietst zonder handschoenen aan of door droge lucht binnenshuis. Met deze tips zijn uw handen snel weer zacht en soepel.

Draag handschoenen

Voorkom droge handen in de winter door ook als het nog niet zo heel koud is al met handschoenen naar buiten te gaan. Hoe minder u uw handen blootstelt aan de kou, hoe beter.

Droge lucht

In de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis vaak lager. De centrale verwarming gaat aan en ramen gaan minder regelmatig open. Hoe droger de lucht in huis, hoe meer vocht de huid afstaat. Hierdoor kunt u een droge huid krijgen.

Met een hygrometer kun je bepalen hoe het met de luchtvochtigheid in uw huis is gesteld. Is de luchtvochtigheid in uw huis laag? Dan zou u kunnen overwegen een luchtbevochtiger aan te schaffen. Een goedkopere oplossing is waterverdampingsbakjes aan de radiator hangen.

Smeren

Smeer dagelijks een aantal keren handcrème op uw handen om ze goed vet te houden. Vooral na het wassen van uw handen of als je met uw handen in bijvoorbeeld een emmer sop hebt gezeten.

Gebruik met schoonmaken huishoudhandschoenen, zodat uw handen niet te veel in aanraking komen met water. Te veel water zorgt voor uitdroging van de huid.

Handbadje

Maak af en toe een badje van lauwwarm water met wat (amandel-)olie. Dompel je handen een paar keer hierin en droog ze daarna af.

Scrub

Toch last gekregen van droge handen? Scrub uw handen met een fijne scrubcrème. Zo verwijdert u dode huidcellen en losse velletjes. Mensen met een gevoelige huid kunnen dit beter niet doen.

Handmasker

Smeer uw handen goed dik in met een speciaal masker of met een extra vette crème voor de handen. Uw nagelriemen kunt u eventueel extra insmeren met nagelriemolie. Trek vervolgens (katoenen) handschoenen aan. Het beste kunt u dit 's avonds doen voordat u gaat slapen en ze de hele nacht aanhouden, zodat het masker goed kan inwerken. Meteen de volgende morgen zullen uw handen al zachter aanvoelen. Herhaal de behandeling regelmatig om zachte en soepele handen te houden.