Dierenharen in huis… zo vermijd je ze

Hondenhaar
Getty Images

Hartstikke gezellig een huisdier, maar de haren die ervan afkomen zijn toch wat minder prettig. Denk bijvoorbeeld aan kattenharen op je kleding of hondenharen op de bank. Dit is hoe je van die vervelende haren overal afkomt.

Borstelen

Kleine moeite, groot plezier. De meeste huisdieren verharen met regelmaat, maar door je huisdier met enige regelmaat te borstelen krijg je de meeste loszittende haren weg. Hiermee voorkom je dat je huisdier met loszittende haren door het huis struint en zijn haren overal achterlaat.

Correcte stoffen

Houdt rekening bij aanschaf van een nieuwe bank of stoel met de stoffen. Sommige stoffen trekken namelijk meer haren aan dan een ander. Katoen, wol en fluweel trekken bijvoorbeeld meer haren aan, terwijl de haren van leer of satijn zo afglijden. 

Meubilair reinigen

Je huisdier weet soms de lekkerste plekjes van het huis te vinden. Vervelend soms, want dan zitten er weer haren op dat lekkere hoekje van de bank. De stofzuiger is hiervoor een prima oplossing. Ook zijn er antistatische sprays die je kunt gebruiken om vastzittende haren te vermijden. De antipluisroller die je gebruikt voor je kleding is ook een prima optie om de haren te verwijderen. Met een stukje tape kun je een soortgelijk effect creëren. 

Gebruik de droger of wasmachine

Haren op beddengoed, of op uw kledingstukken? Als u een droger in huis heeft zijn ze zo weg. Stop het een paar minuten in de droger op een koude stand en de haren gaan allemaal richting het filter. Let op: achteraf de haren uit het filter halen is wel zo praktisch.
Ook kunt u de harige voorwerpen met regelmaat in de wasmachine doen om ophoping van haren te voorkomen. Ook hierbij is het reinigen van de wasmachine achteraf belangrijk.

De rubberen handschoen

De rubberen handschoen kan een perfecte uitkomst bieden voor loszittende haren. Door de handschoenen licht te bevochten en daarna over het oppervlak heen te wrijven ontstaat er een statisch effect. Hierdoor kleven de haren aan de handschoen. Met een beetje heet water zijn de haren achteraf weer soepel af te spoelen.

De laatste haren?

En de overige haren op de vloer, op de muur en in de hoekjes? Op harde oppervlaktes werkt een natte doek of dweil ook altijd prima. Wil je het allemaal schoonhouden, dan blijft dit een doorlopend proces. Maar goed… voor je trouwe huisdier heb je het wel over toch?

Auteur