Een schone oven in een handomdraai

Ze bestaan echt: ovens met een zelfreinigende functie. Ideaal natuurlijk. Maar voor al die mensen die dat niet hebben: zo krijg je jouw oven – en bakplaat en magnetron – in een handomdraai schoon.

In de meeste ovens vliegen de spetters nog wel eens in de rondte, zeker als je er ook weleens vis of kip in grilt. En door de hitte brandt dat vet in – het perfecte recept voor een oven die bij elk gebruik een beetje viezer wordt. 

Oven schoonmaken

  • Plaats een rooster in het midden van de oven en haal de overige roosters en bakplaten eruit. Over het algemeen kunnen deze gewoon in de vaatwasser
  • Zet nu de oven aan op de hoogste stand
  • Heeft de oven de ingestelde temperatuur bereikt? Plaats dan onder in de oven een ovenschaal die je voor ongeveer 2/3 met kokend water hebt gevuld. Op het rooster in het midden zet je een kleinere ovenschaal die je voor 1/3 deel met ammonia hebt gevuld
  • Schakel de oven uit en sluit de deur van de oven 
  • Open de oven weer als het meeste water verdampt is. Verwijder nu al het losgeweekte vet en ander vuil met keukenpapier
  • Is nog niet alle viezigheid weg? Week dat dan los met een vochtige doek met allesreiniger
  • Neem tot slot de binnenkant van de oven nog even af met een vochtige doek, laat de oven verder drogen en klaar ben je.

Bakplaat schoonmaken

  • Een echt vieze bakplaat met ingebrand vet krijg je in de vaatwasser waarschijnlijk niet schoon. Schuurmiddelen, schuursponsjes en aanverwante agressieve artikelen kun je beter in de kast laten staan: die beschadigen de bakplaat alleen maar. De beste manier is om de viezigheid met keukenpapier weg te halen als de bakplaat nog warm is. Voor het resterende vuil ga je als volgt te werk:
  • Maak in een kopje een mengsel van 1/3 baking soda (en dat is níet hetzelfde als schoonmaaksoda!), 1/3 azijn en 1/3 warm water
  • Wrijf hier de bakplaat mee in en laat het inwerken
  • Neem een zachte spons om de bakplaat schoon te schrobben
  • Spoel na met water, afdrogen en klaar.
  • En voor het volgende bakavontuur: gebruik bakpapier, aluminiumfolie – dat scheelt weer poetsen!

Magnetron schoonmaken

Normaal gesproken wordt de magnetron niet zo vet als een oven. Om een magnetron schoon te maken, zet je er een schaaltje met kokend water met daarin een in stukjes gesneden citroen in. Schakel de magnetron in op vol vermogen. Laat de magnetron 10 minuten aanstaan en veeg de binnenkant daarna schoon met keukenpapier. 

Nooit doen: schuursponsjes en aanverwanten

Gebruik in elk geval geen schuurmiddel en ook geen schuurspons of staalwol om een oven of magnetron schoon te maken. Ovens en magnetrons beschikken namelijk over een speciale beschermlaag. Ga je met een agressief schurende producten aan de slag, dan beschadig je deze beschermlaag. De oven of magnetron zal daardoor steeds minder goed werken.

Bronnen: 
AD
Libelle