Keukenkastjes streeploos schoon

Getty Images

Snel iets pakken terwijl je vette vingers hebt, de fles ketchup die je uit de handen glipte, de spetters van het afspoelen van je favoriete pan – je ziet het allemaal terug op de kasten en laden van je keuken. Plus Online verzamelde de beste tips voor streeploze keukenkastjes en keukenlades.

De meeste moderne keukens zijn gemaakt van spaanplaat (MDF) of massief hout. Voor de frontjes (de deuren en lades) bestaan diverse afwerkingen. Zo kun je kiezen voor kunststof met harscoating, twee componentenlak, houtfineer, massief hout, roestvrijstaal of acryl. De verschillende afwerkingen hebben elk hun eigen voor- en soms ook nadelen – ook als het om onderhoud gaat. 

Gecoat, gelakt of acryl – matte afwerking

Neem een emmer en vul deze tot de helft met lauwwarm water. Voeg er 4 eetlepels soda of een klein beetje afwasmiddel aan toe. Gebruik je soda, zorg er dan voor dat de sodakorrels goed oplossen. Met een microvezeldoek of een zachte spons en dit sopje neem je de deuren en lades van de keuken grondig af. Is de keuken heel vies, herhaal dit dan nog een keer. Daarna gooi je het sopje weg en vul je de emmer met alleen lauwwarm water. Pak een schone doek en neem de keukendeuren en keukenlades af met lauwwarm water. Tot slot droog je de deuren en lades met een zachte en schone theedoek. 

Gecoat, gelakt of acryl – hoogglans afwerking

Gebruik bij een hoogglans afwerking géén microvezeldoekjes, maar kies voor schone poetsdoeken van zacht katoen. Dan weet je zeker dat je de laklaag niet beschadigt. Maak een sopje van lauwwarm water met een klein beetje afwasmiddel en neem de deuren en lades grondig af. Herhaal dit zo nodig. Droog de lades en deuren na met een droge en schone katoenen doek.

Hout (en houtfineer met voelbare structuur)

Heb je deuren en laden van hout of houtfineer, dan heb je ook te maken met de houtnerf. Ga je poetsen, reinig dan altijd in de richting van deze nerf. Doe je dat namelijk niet, dan hopen vuil en vet zich op in de nerven en poriën van het hout. Gebruik geen reinigingsmiddelen: een licht vochtige doek is in principe voldoende.

Roestvrijstaal

Keukenkasten, keukenlades en ook grepen van roestvrijstaal maak je heel eenvoudig schoon met een warm sopje met een klein beetje afwasmiddel. Gebruik een zachte katoenen poetsdoek; microvezel kan krasjes veroorzaken. En gebruik in geen geval olie – geen olijfolie, geen baby-olie, geen WD-40. Olie laat namelijk een vettig laagje achter op roestvrijstaal. Raak je dat aan, dan zie je daarna direct vingerafdrukken. Bovendien trekt zo’n vettig laagje juist stof en viezigheid aan. Niet doen dus. 

Bronnen: 

AD
RVS Blog
Diverse keukenfabrikanten
 

Auteur