Jheronimus Bosch op het kerkdak

Getty Images

Het 500ste sterfjaar van de geniale middeleeuwse 'duivelskunstenaar' Jeroen van Aken, die we beter kennen als Jheronimus Bosch, wordt groots gevierd in zijn voormalige woonplaats Den Bosch. Heel leuk voor een dagtochtje! Plus-reisredacteur Thijs Joosten selecteerde de leukste activiteiten.

Hoogtepunt

Kunstliefhebbers zonder hoogtevrees ontmoeten Jheronimus... op het dak van de Sint-Janskathedraal! Daar is op 25 meter hoogte een wandelroute aangelegd langs bijna honderd stenen muzikanten, monsters, koningen en andere figuren die zó uit een schilderij van de Bossche meester lijken te zijn gewandeld. De dakwandeling is mogelijk tot 30 oktober.

www.eenwonderlijkeklim.nl

Voor de hele familie

Jeroen Bosch staat ook bekend om de duizenden echte en fantasiedieren in zijn schilderijen. In de tentoonstelling 'De dieren van Jeroen Bosch' in Natuurmuseum Brabant komen ze tot leven via de objecten van hedendaagse kunstenaars en dieren uit de eigen collectie. Het is een echte familietentoonstelling, waar u met plezier uw kleinkinderen mee naartoe neemt.

www.natuurmuseumbrabant.nl

[ITEMADVERTORIAL]

Op het water

Tijdens een vaartocht in een open boot op de Dommel vertellen dichters Lotte Dodion, Jee Kast en Loren Brouwers en zangeres Iris Penning hun verhaal over Jeroen Bosch. Zij baseren zich op oude geschriften en verhalen van Bosch-deskundigen. De vaartocht vindt elke vrijdag, zaterdag en zondag plaats vanaf Bastion Oranje.

www.varenmetjheronimus.nl

Oeuvre

Voor de tentoonstelling 'Visioenen van een genie' in het Noordbrabants Museum in Den Bosch zijn helaas geen kaartjes meer verkrijgbaar. Maar vanaf juni brengt Het Noordbrabants Museum twee nieuwe tentoonstellingen, geïnspireerd door de nalatenschap van Jheronimus Bosch. Onder meer monumentale mozaïekpanelen van de Belgische kunstenaar Jan Fabre en meesterwerken uit de Roemeense collectie Brukenthal.

www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Achter de schermen van 'Bosch by night':

Bron hoofdbeeld: Jheronimus Bosch 500 (bosch500.nl)

Auteur