Dit zijn de 5 gezelligste straten om te winkelen

Getty Images

Is winkelen niet meer leuk nu grote ketens als V&D uit het straatbeeld zijn verdwenen? Jawel hoor! In allerlei steden vind je leuke winkelstraten, vaak met ambachtelijke winkeltjes die je nergens anders tegenkomt. Plus-reisredacteur Thijs Joosten verklapt wat de leukste winkelstraten van Nederland zijn.

5. De 9 Straatjes, Amsterdam

Dit buurtje ligt tussen het Singel (en zeg nooit "de" Singel, want dan zal een echte Amsterdammer je beslist corrigeren) en hebben uitsluitend ambachtelijke winkeltjes. Vooral modemerken zijn goed vertegenwoordigd, en daarnaast vind je er bruine kroegen als De Pels en De Doffer. Thijs: "In Kagetsu in de Hartenstraat geniet ik van de authentieke Japanse keuken, en dit knusse eethuisje is ook nog eens heel betaalbaar." Lees hier alles over De 9 Straatjes.

4. Stokstraatkwartier, Maastricht

Tot de jaren zeventig liep een brave burger met een boog om dit Limburgse sodom en gomorra heen, maar de drugs en prostitutie hebben allang plaatsgemaakt voor vooral sjieke kledingwinkels als Kiki Niesten en Mody Mary. Leuk is ook dat alle straatjes uitkomen op het mooie en romantische Onze-Lieve-Vrouweplein. Meer info over het Stokstraatkwartier.

[ITEMADVERTORIAL]

3. Gierstraat, Haarlem

Parallel aan de Grote Houtstraat, die met zijn ketenwinkels nogal saai is, loopt dit straatje vol verrassende winkeltjes. Thijs: "Als ik in Haarlem ben, koop ik bij Ananda weleens een cadeautje voor een spiritueel aangelegde vriendin, en kijk ik altijd even binnen bij Bikeplanet omdat ze er zoveel leuke, aparte fietsen verkopen." Liefhebbers kopen er hun wijn bij Okhuysen, een van de beste wijnwinkels van ons land.

2. De Witte de Withstraat, Rotterdam

Alweer zo'n voormalige achterafstraat die je vroeger het liefst meed, maar nu juist opzoekt vanwege de kunstgaleries, de leuke modewinkels zoals die van lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers en de gezellige restaurantjes, zoals het Italiaanse Oliva, waar je ook elke zondag kunt aanschuiven voor de pranzo, een Italiaanse brunch. Lees hier alles over de Rotterdamse winkelstraat.

1. De Czaar Peterstraat, Amsterdam

Thijs woont zelf in Amsterdam en vertelt: "Deze prachtstraat is niet zomaar uitgekozen tot Leukste Winkelstraat van Nederland 2016. Je vindt er de beste kaaswinkel van Amsterdam (Abraham Kef), de beste koffiewinkel (Kaffa) en andere hippe, ambachtelijke winkeltjes. Ik drink er graag koffie bij Helena Primakoff. Er komt binnenkort zelfs een pindakaaswinkel!"

foto Wikipedia

Auteur